Οι μοναχοί είναι ιδιαίτερα και εκλεκτά άτομα. Το ίδιο ισχύει και για τη διατροφή τους. Όσον αφορά τη διατροφή, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τον απλό άνθρωπο. Ένα παράδειγμα για το είδος της διατροφής που πρέπει να ακολουθήσει στη ζωή του. Τι κάνουν, όμως, οι μοναχοί του Αγίου Όρους;
Μυστικά διατροφής Αγιορειτών
– Τροφές χωρίς λίπη και καρυκεύματα
– Μικρά γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες
– Εγκράτεια στην ποσότητα
– Αποχή από το κρέας
– Αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου στα φαγητά
– Κανένα λίπος, βούτυρο, μαργαρίνες, κρέμα γάλακτος, και άλλα συναφή προϊόντα στην παρασκευή των γευμάτων
– Ελιές, λαχανικά, ψωμί και ζυμαρικά
– Τυριά, αυγά και πίτες (τις ημέρες που δεν απέχουν από το λάδι ή μετά τις μεγάλες νηστείες)
– Σπάνια κατανάλωση μαλάκιων (καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές), κυρίως την περίοδο των νηστειών
– Κατανάλωση χωρίς περιορισμό χόρτων, μανιταριών και φρούτων του δάσους (αγριοφράουλες, κούμαρα, βατόμουρα, κράνα, κάστανα κ.ά)
– Κρασί, τσίπουρο, καφές, τσάι
– Λουκούμια και χαλβάς
Συμβουλές για τη διατροφή: Τα υπόλοιπα μυστικά διατροφής των Αγιορειτών
– Το κρέας το αντικαθιστούν με άφθονα λαχανικά και φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Η διατροφή τους είναι «φτωχή» μόνο σε κορεσμένα ζωικά λίπη.
– Τα όσπρια, με τη σειρά τους, αποτελούν το «κρέας» της νηστείας.
– Παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες αλλά και φυτικές πρωτεΐνες με μηδαμινό λίπος. Αν συνδυαστούν σωστά με δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί), μας δίνουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος.
– Το ψωμί βρίσκεται στη βάση της μοναστηριακής διατροφικής πυραμίδας και εκτός από τους σύνθετους υδατάνθρακες (βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας), περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και Ε.
Πού βοηθά το πλούσιο διαιτολόγιο μοναχών
– Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα
– Βοηθά την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης
– Προστατεύει από οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου
– Διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες
– Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου
Ευεργετικές ιδιότητες της διατροφής των Αγιορειτών
– Μακροζωία: Οι περισσότεροι μοναχοί πεθαίνουν μετά τα ογδόντα πέντε χρόνια. Οι θάνατοι από τα εβδομήντα έως τα ογδόντα πέντε χρόνια είναι λίγοι. Υπάρχουν όμως και αρκετοί μοναχοί που πεθαίνουν μετά τα ενενήντα πέντε. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις μοναχών οι οποίοι ζουν περισσότερο και από εκατό χρόνια.
– Καλή φυσική κατάσταση
– Ισορροπημένη ψυχοσωματική κατάσταση, ευεξία
– Ελαχιστοποίηση των ποσοστών θανάτου από καρκίνο στομάχου και πνευμόνων και σχεδόν μηδενικά ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη. Τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, έχει διαπιστωθεί μόνο μια περίπτωση θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου.
– Χαμηλό ποσοστό καρδιολογικών περιστατικών, καθώς και άλλων οργανικών αντιδράσεων που έχουν άμεση σχέση με την καρδιά (πχ πίεση, αρτηριοσκλήρυνση, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ.).
Συνήθειες και οφέλη διατροφής των Αγιορειτών
– Σωματική Άσκηση: Παρόλο που τρέφονται δυο φορές την ημέρα, έχουν έντονη κινητικότητα και σωματική άσκηση. Γυμνάζονται με φυσικό τρόπο μέσα από τις αγροτικές και τις καθημερινές ασχολίες τους. Για την εκτέλεση εξάλλου των διακονημάτων χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση. Είναι απαραίτητη για να αντέξει κάποιος τις καθημερινές εργασίες, που μπορεί να είναι περισσότερες από μία και να διαρκούν αρκετές ώρες.
– Κοινή εστίαση: Οι μοναχοί τρώνε όλοι μαζί σαν οικογένεια σε προγραμματισμένα γεύματα. Έτσι πετυχαίνουν τη σταθερότητα στον μεταβολισμό τους, ενώ με την αποφυγή κατανάλωσης διαδοχικών και ακατάστατων γευμάτων ή μεγάλων ποσοτήτων διευκολύνουν την πέψη του οργανισμού τους, κάτι που τους επιτρέπει την πνευματική τους ανασύνταξη και επαναλειτουργία.
– Ξεκούραση: Οι μοναχοί για να αντέξουν την κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας – αφού ξυπνούν περίπου στις 3:30 το πρωί – και μετά το πέρας του γεύματος, πηγαίνουν για ξεκούραση 2-3 ωρών για να ακολουθήσει στη συνέχεια για τον καθένα το διατεταγμένο διακόνημα.
Πηγή: makeleio