Η ιστορία πίσω από τον θρυλικό «Καράμπαμπα» της Δραπετσώνας που έφυγε από τη ζωή

Με μια σμυρναίικη συνταγή για μπιφτέκια κατάφερε να κάνει για δεκαετίες το όνομα «Καράμπαμπας», ψευδώνυμο της οικογένειάς του, συνώνυμο της γεύσης και της ποιότητας.

Η συνταγή -που δεν είναι κεμπάπ αλλά ένα παρασκεύασμα κιμά που μοιάζει με σις- του Οδυσσέα Γιαγκλιτσόπουλου, όπως είναι το πραγματικό όνομα του θρυλικού «Καράμπαμπα», που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγα 24ωρα από την ζωή, έφτασε στο σημείο να αποσπάσει μέχρι και βραβείο Αθηνοράματος την εποχή που δεν υπήρχε σπουδαιότερη εγχώρια γιαστρονομική βράβευση από αυτή.

Η ιστορία του «Καράμπαμπα» του σουβλατζίδικου που υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει ως σημείο αναφοράς για τη Δραπετσώνα με θαμώνες από κάθε σημείο της Αθήνας ξεκινάει το 1943. Ιδρυτής του πρώτου καταστήματος ο Δημητρός Γιαγκλιτσόπουλος που ερχόμενος από την Σμύρνη άνοιξε το πρώτο εστιατόριο σε μια παραγκούλα φτιαγμένη από παλέτες.

Όπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερη συνέντευξη του στο περιοδικό γαστρονομίας «Ψητό» ο Σταύρος Παπαβραμίδης σημερινός ιδιοκτήτης και εγγονός του Δημητρού Γιαγκλιτσόπουλου «Το εστιατόριο λειτουργούσε αρχικά στην περιοχή της Κρεμμυδαρούς κοντά στην Δραπετσώνα, όπου και παρέμεινε μέχρι τον βομβαρδισμό του Πειραιά το 1944. Μετά την καταστροφή μεταφέρθηκε στην σημερινή τοποθεσία, λειτουργώντας αρχικά ως ”Μουσικός Οίκος”».

Εκεί καλλιτέχνες τις εποχής έκλειναν τα ραντεβού τους για να φάνε ένα μεζέ και να κλείσουν τις επαγγελματικές τους συμφωνίες. Από το 1947 όμως και μετά άρχισε να λειτουργεί αμιγώς ως κεμπαπτζίδικο. Με τη συμβολή του ανιψιού του Δημητρού, Οδυσσέα Γιαγκλιτσόπουλου, απέκτησε τη φήμη που έχει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Παπαβραμίδη, ο Οδυσσέας εξέλιξε σημαντικά την επιχείριση. «Παίρνοντας την τεχνογνωσία από τον θείο Δημητρό, άρχισε να φτιάχνει την συνταγή του μπιφτεκιού το οποίο δεν είναι κεμπάπ, αλλά ένα παρασκεύασμα κιμά φτιαγμένο σις, με μια συνταγή που υπάρχει πάρα πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια παλιά σμυρναίικη συνταγή με μοσχαράκι και ελάχιστα μπαχαρικά».

Πέρα από αυτή την συνταγή ο Οδυσσέας Γιαγκλιτσόπουλος ως ανήσυχο πνεύμα και ο ίδιος, ξεκίνησε επιπλέον πειραματισμούς με το κρέας, προσθέτοντας το στάδιο της μαρινάδας και στη συνέχεια παρεμβαίνοντας στη σύσταση του κιμά. Χρόνια αργότερα, η συνταγή του κέρδισε το βραβείο του Αθηνοράματος για το καλύτερο ανοιχτό σουβλάκι της Αθήνας σε μια εποχή που δεν υπήρχε σπουδαιότερη εγχώρια γιαστρονομική βράβευση από αυτή.

Το συγκινητικό «αντίο» της κόρης του

Την είδηση του θανάτου του Οδυσσέα Γιαγκλιτσόπουλου που ήταν η αφορμή ώστε ο «Καράμπαμπας» να αποκτήσει τη σημερινή του φήμη, έκανε γνωστή η κόρη του Σοφία η οποία μαζί με την αδελφή της Μαρίζα εργάζονταν κοντά του όσο εκείνος επέβλεπε τον χώρο:

«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έγραφα κάτι για σένα. Σα να νόμιζα ότι θα ζούσες για πάντα. Δεν ήθελα ποτέ να πιστέψω ότι κάποια στιγμή θα σε αποχαιρετήσω» γράφει μεταξύ άλλων η κόρη του, η οποία έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου του μέσα από το Facebook.

Πηγή: protothema.gr