Μεγάλα μάτια, ξανθές πλούσιες μπούκλες και πρόσωπο που «έφερνε» λίγο στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η bibi – bo εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και αμέσως μπήκε σε όποιο σπίτι υπήρχε κόρη.
Η bibi- bo έκανε πάταγο. Κατέκλυσε τις βιτρίνες των καταστημάτων παιχνιδιών, ενώ το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ γέμισε με κούκλες και τα συνοδευτικά τους: το σπίτι της bibi- bo, οι ντουλάπες της, τα ρόλερ της, τα φορέματά της.
Υπήρχαν διάφορες παραλλαγές της bibi- bo. Μπαλαρίνα, νύφη, νοσοκόμα, σταρ. Κυκλοφόρησε πάνω σε λαμπάδες, απέκτησε υπεροπολυτελές αυτοκίνητο, τροχόσπιτο, πισίνα και δύο σκυλάκια. Κυκλοφόρησε με ένδυμα της «Δυναστείας», της «Μελωδίας της Ευτυχίας», της «Ωραίας μου Κυριας». Η bibi- bo φόρεσε τα φανταχτερά ρούχα της εποχής, με γκλίτερ και φουρό, ενώ το όνομά της στόλιζε ημερολόγια, τσάντες και παιδικές βούρτσες.
Και δεν υπήρχε κοριτσάκι εκείνη την εποχή που να μην ήθελε όλες τις bibi- bo. Δεν ήταν τόσο φθηνή, αλλά σίγουρα στοίχιζε λιγότερο από τη Βarbie, η οποία επίσης κυκλοφορούσε την ίδια εποχή, αλλά ήταν εισαγόμενη.
Μόλις έγινε αντιληπτή η επιτυχία της bibi -bo, η ελληνική εταιρία κατασκευής, El Greco, ιδιοκτήτης της οποίας ήταν ο σημερινός ιδιοκτήτης των Jumbo Απόστολος Βακάκης, έβγαλε τον φίλο της Τζον Τζον. Ψηλός, μελαχροινός, με όμορφα ρούχα, έγινε το ταίρι της πανέμορφης κούκλας και πλασάρονταν και μαζί και χώρια. Επίσης, ξεχωριστά πωλούνταν οι φορεσιές τους, σε μικρές συσκευασίες ή σε μεγάλες που είχαν τη μορφή ντουλάπας.
Το πρόβλημα που είχε η κούκλα ήταν ότι μετά από πολύ παιχνίδι έβγαιναν τα χέρια της τα οποία συνδέονταν εσωτερικά με λάστιχο. Κάποιες φορές έβγαιναν και τα πόδια. Όμως, τα πιτσιρίκια δεν την πετούσαν, απλώς όταν έρχονταν γενέθλια και γιορτές ζητούσαν μια άλλη, αρτιμελή.
Η bibi – bo χρόνο με το χρόνο άλλαζε το χρώμα και το χτένισμα στα μαλλιά της, πρόσθετε μακιγιάζ, ενώ εμφανίστηκε και ηλιοκαμμένη, καθώς έκανε διακοπές σε Σεϋχέλλες και Χαβάη.
Η bibi – bo και ο Τζον Τζον κυκλοφόρησαν μέχρι το 1990, οπότε η εταιρία πουλήθηκε στην Hasbro.
Η ιστορία της El Greco
Η οικογένεια βιομηχάνων του Απόστολου Βακάκη ήρθε στην Ελλάδα από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, εξαιτίας της δύσκολης πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα. Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα δεν ήταν πιο εύκολα και ο πατέρας, ο Γεώργιος Βακάκης, αναγκάστηκε να φύγει για την Ιταλία όπου εργάστηκε σε βιοτεχνία κατασκευής παιχνιδιών, κούκλων και λούτρινων ζώων.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα με τις οικονομίες του και έχοντας κάποια χρήματα στην άκρη, η οικογένεια άνοιξε την ελληνική βιομηχανία παιχνιδιών El Greco.
Το εργοστάσιο βρισκόταν στην Άνω Γλυφάδα, ενώ υπήρχε και μια παραγωγική μονάδα στη Ζάκυνθο.
Το 1989 το εργοστάσιο στην Αττική κάηκε και έμεινε μόνο της Ζακύνθου, χωρίς όμως να διαθέτει εμπόρευμα.
Έτσι η bibi -bo κι ο Τζον Τζον κυκλοφόρησαν για ακόμη ένα χρόνο.
Μετά ήρθαν τα Jumbo, που δημιούργησε ο Απόστολος Βακάκης, με τη γνωστή πορεία στον χώρο του παιχνιδιού.
*Με πληροφορίες από elgrecoandlyratoys.org , vintagetoys.gr
Πηγή: mixanitouxronou.gr