Αν γίνει το Αφγανιστάν δεύτερο Βιετνάμ για τους Αμερικανούς, θα είναι τραγωδία. Οι Ρεπουμπλικανοί μιλούν ήδη για τεράστια και προβλέψιμη καταστροφή, όμως η διοίκηση Μπάιντεν απορρίπτει κάθε σύγκριση και λέει ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ θα παραμείνει ανοικτή
Η Καμπούλ του 2021 και η Σαϊγκόν του 1975 πώς σχετίζονται; Η αποχώρηση των Αμερικανών από το σημερινό Αφγανιστάν πώς συγκρίνεται με την ήττα στο Βιετνάμ και την «ταπεινωτική αποχώρηση» από τη Σαϊγκόν; Τα ερωτήματα της Corriere della Sera δεν είναι ρητορικά, αφού στις ΗΠΑ η συζήτηση έχει φουντώσει και οι παραλληλισμοί δίνουν και παίρνουν στα σόσιαλ μίντια. Τον χορό σέρνουν, φυσικά, οι Ρεπουμπλικανοί.
Ο Μιτς ΜακΚόνελ, σημαίνων Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, είπε ότι «η χώρα οδεύει προς μία τεράστια και προβλέψιμη καταστροφή». Και η διάσημη ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1975, με το ελικόπτερο σε ταράτσα πλησίον της αμερικανικής πρεσβείας να επιβιβάζει κόσμο άρον άρον την ίδια ώρα που στην πόλη εισέρχονται οι Βιετκόνγκ, δημοσιεύεται σε post χιλιάδων πολιτών.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαπίστωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ένας πόλεμος είναι να τον χάσουμε» είπε με στόμφο ο ΜακΚόνελ στους δημοσιογράφους, ενώ δεν ανέφερε καν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για την αποχώρηση άρχισαν επί προεδρίας Τραμπ. «Ετσι, για να γιορτάσουν την αποχώρησή μας, στις 11 Σεπτεμβρίου η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν θα πυρπολήσουν την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ».
Οι παραπάνω δεν ήταν οι μοναδικές βαριές κουβέντες που ακούστηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ακόμα και ο σχολιαστής της Washington Post, ο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, παρέπεμψε σε κείνο το «ελικόπτερο εξόδου» από τη Σαϊγκόν: «Είναι η εικόνα που θέλει να αποφύγει ο Μπάιντεν» έγραψε.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου πάντως, ο Τζον Κίρμπι, έδωσε συνέντευξη στο CNN και ήταν κατηγορηματικός ότι η Ιστορία δεν θα επαναληφθεί: «Δεν θα επιτρέψουμε να καταστεί το Αφγανιστάν άντρο τρομοκρατών που μπορούν να επιτεθούν στις ΗΠΑ» είπε και απέρριψε κάθε σύγκριση με το Βιετνάμ, ιδίως με τις εικόνες των φυγαδεύσεων που έγιναν με ελικόπτερα μεταξύ της 29ης και 30ής Απριλίου 1975. «Δεν φεύγουμε από το Αφγανιστάν, δεν πρόκειται για εκκένωση. Πρόκειται για μείωση του πολιτικού προσωπικού μας εκεί» δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέρριψε από τον Ιούνιο κιόλας κάθε σύγκριση των καταστάσεων που επικρατούν στο Αφγανιστάν με τα ιστορικά γεγονότα της Σαϊγκόν. «Δεν θα δείτε ποτέ ανθρώπους να φυγαδεύονται από τη στέγη της πρεσβείας μας με ελικόπτερα» είχε πει. Την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ δεν την αμφισβητεί κανείς, λέει η Corriere, αλλά θα μπορούσε να ήταν λιγότερο ζημιογόνος για την αφγανική κυβέρνηση και τους Αφγανούς.
Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο για τις ΗΠΑ είναι η πρεσβεία τους στο Αφγανιστάν να παραμείνει ανοικτή, σε μία Καμπούλ ασφαλή.
Πηγή: Protagon.gr