Ο κορωνοϊός και οι συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας με επιπτώσεις και στην Κρήτη.
Η κύρια συνέπεια, η οποία έχει οικονομικό αντίκτυπο στο συγκεκριμένο κλάδο είναι πως παράγονται λιγότερα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της ζήτησης, να έχουμε άνοδο στην τιμή τόσο των καινούριων, όσο και των μεταχειρισμένων ΙΧ.
Παράλληλα, σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για την παράδοση ενός αυτοκινήτου. Την εικόνα αυτή μεταφέρει μιλώντας στο cretapost, το μέλος της Διοίκησης του Σωματείου εμπόρων αυτοκινήτων Ν. Ηρακλείου ο Μάνος Καραντεμοίρης, ο οποίος αναφέρει πως αυτή τη στιγμή τα αυτοκίνητα που παράγονται είναι λιγότερα.
«Μιλάμε για μια τεράστια αλυσίδα συνεπειών. Οι εταιρείες αυτοκινήτων παράγουν λιγότερα αυτοκίνητα, άρα έρχονται στην Ελλάδα λιγότερα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην προχωρά ο καταναλωτής στην αλλαγή του οχήματος του ή μια εταιρεία ενοικιαζόμενων ΙΧ για παράδειγμα, στην ανανέωση του στόλου της.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εμείς, οι επιχειρηματίες του κλάδου των μεταχειρισμένων να μη βρίσκουμε καλά αυτοκίνητα για να αλλάξουμε το στόλο μας. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που έχει αντίκτυπο, ακόμη και σε μια μικρή αγορά όπως η Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Καραντεμοίρης.
Σε ό,τι αφορά την αγορά των μεταχειρισμένων, ο κ. Καραντεμοίρης, αναφέρει στο cretapost, πως δεν έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σχέση με τον κλάδο των ενοικιαζόμενων και τη λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, τονίζει ότι μετά τον Ιούλιο η κίνηση σε επίπεδο ενοικιάσεων ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, φτάνοντας σε επίπεδα το 2019, με συνέπεια – σε σχέση με το πρόβλημα στην αγοραπωλησία των ΙΧ – να υπάρχουν γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων που δεν είχαν τον απαιτούμενο αριθμό για να καλύψουν τη ζήτηση.
Αυτή η ανοδική πορεία, η οποία κορυφώθηκε από τον Ιούλιο και μετά, δεν ήταν δηλαδή γραμμική, σύμφωνα με τον ίδιο, θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο αλλά και πιο μετά και αποτελεί ένδειξη, του πως κινήθηκε η τουριστική κίνηση στην Κρήτη.
«Από εκεί, υπήρξε μια μικρή αύξηση στη ζήτηση», λέει ο κ. Καραντεμοίρης, ο οποίος συμπληρώνει λέγοντας ότι μια άλλη συνέπεια ήταν ότι υπάρχει θέμα με την τροφοδοσία των συνεργείων σε ανταλλακτικά. «Ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες το πρόβλημα είναι πιο έντονο και δε βλέπω να βελτιώνεται η κατάσταση σύντομα. Θα υπάρχει πρόβλημα, τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη», καταλήγει.
Πηγή: cretapost.gr