Πέθανε 10χρονη στις ΗΠΑ, η οποία ενώ κολυμπούσε είχε προβληθεί από εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα. Έδωσε μάχη για μια εβδομάδα για να κρατηθεί στη ζωή αλλά δεν τα κατάφερε.
Η Lily Mae Avant κολύμπησε στον ποταμό Μπράζος και τη λίμνη Γουίτνεϊ στην κομητεία Γουάκο, κατά τη διάρκεια της εθνικής αργίας για την Ημέρα της Εργασίας [σ.σ. εθνική γιορτή των ΗΠΑ], σύμφωνα με το θυγατρικό κανάλι του CNN, KWTX-TV. Στις 8 Σεπτεμβρίου, «άρχισε να έχει πονοκέφαλο και γρήγορα ανέβασε πυρετό», σύμφωνα με μια σελίδα υποστήριξης στο Facebook. Η οικογένειά της πίστευε αρχικά ότι ήταν μια ιογενής λοίμωξη, αλλά μετά από τα προβλήματα που παρουσίασε το κορίτσι με τον ύπνο, άρχισαν να ανησυχούν.
«Δεν είχε επαφή με το περιβάλλον, δεν ανταποκρινόταν και εισήχθη εσπευσμένα στην Εντατική», έγραψε η οικογένεια της στο Facebook. Η 10χρονη εταφέρθηκε σε ειδική παιδιατρική κλινική, όπου υποβλήθηκε σε οσφυονωτιαία παρακέντηση, η οποία έδειξε ότι είχε προσβληθεί από εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα (Naegleria fowleri). Το δημοτικό σχολείο Valley Mills, όπου η Lily φοιτούσε στην Ε’ Τάξη, επιβεβαίωσε τον θάνατό της το πρωί της Δευτέρας, λέγοντας πως η 10χρονη ήταν «ευλογία και μια εξαιρετική μαθήτρια, αλλά κυρίως ένα καταπληκτικό άτομο και φίλη με όλους».
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα είναι ένας ζωντανός μονοκύτταρος οργανισμός που βρίσκεται συνήθως σε ζεστά, γλυκά νερά, όπως λίμνες και ποτάμια. Εισέρχεται στο σώμα μέσω της μύτης και φτάνει μέχρι τον εγκέφαλο, όπου καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό. Μεταξύ 2009 και 2018 έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ 34 τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το ποσοστό θνησιμότητας υπερβαίνει το 97% καθώς από τα συνολικά 145 γνωστά περιστατικά μεταξύ 1962 και 2018, μόνο τέσσερις άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν.
Naegleria Fowleri ( εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα ): Ένας επικίνδυνος , αλλά ευτυχώς σπάνιος μικροοργανισμός, που ζει σε υδάτινο περιβάλλον!
Τί είναι η Neigleria fowleri ?. Πρόκειται για ένα παράσιτο και συγκεκριμένα αμοιβάδα ( μονοκύτταρος οργανισμός που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι ), η οποία εντοπίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σημεία που λιμνάζει και θερμαίνεται γλυκό νερό ( π.χ λίμνες ). Τί προκαλεί ?. Πρωτοπαθή αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, τα τυπικά συμπτώματα της οποίας είναι αυτά που αναφέρθηκαν στην εισαγωγή. Πώς μεταδίδεται?. Μεταδίδεται με απότομη είσοδο νερού στη ρινική κοιλότητα, όπως σε βουτιά ή κατάδυση. Δεν απειλεί τους λουόμενους όταν απλά κολυμπούν και ΔΕΝ μεταδίδεται με την κατάποση. Σε πισίνες μπορεί να βρεθεί ΜΟΝΟ εάν ο καθαρισμός της πισίνας και οι συνθήκες υγιεινής είναι ελλιπείς.
Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο ?. Όχι. Πώς γίνεται η διάγνωση?. Απαιτείται εξειδικευμένο εργαστήριο και εξετάσεις ( οσφυονωτιαία παρακέντηση, βιοψία ). Είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πόσο συχνή είναι ?. Είναι εξαιρετικά σπάνια. Παρόλα αυτά , περιστατικά έχουν περιγράφει σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σύμφωνα με το CDC, στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 34 περιστατικά τη τελευταία δεκαετία ( 2009-2019 ). Υπάρχει Θεραπεία?. Τα τελευταία χρόνια δύο άνθρωποι επιβίωσαν χάρη σε ένα νέο φάρμακο. Δυστυχώς, η αντιμετώπιση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Βάιος Σπυρόπουλος MD, Msc Ιατρός Βιοπαθολόγος. Επιστημονικά υπεύθυνος
ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ»
Πηγή: athensmagazine.gr