Η κατάθεση ενός μάγειρα επιβατικού πλοίου είναι αυτή που «έκαψε» τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, ο οποίος κατηγορείται, όπως και ο μάγειρας, για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας.
Ο υπάλληλος ακτοπλοϊκής εταιρίας ανακρίθηκε από αστυνομικούς, μέχρι που τελικά ομολόγησε ότι έστελνε φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες στον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου.
Αξιωματούχος της λεωφόρου Κατεχάκη τονίζει στο Newsbomb.gr ότι «πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση, για την οποία ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση ακόμα να αποφανθεί για το ‘βάθος’ της. Αυτό θα φανεί κυρίως από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τα ψηφιακά πειστήρια που βρέθηκαν στο σπίτι όπου έμενε ο μάγειρας. Από εκεί έχουν κατασχεθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα».
Οι ελληνικές Αρχές θα προσπαθήσουν μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων να ξεδιπλώσουν το πλέγμα της δράσης των δύο ατόμων που κατηγορούνται για κατασκοπεία. Η δικογραφία που σχηματίστηκε βασίζεται κυρίως στην κατάθεση που έχει δώσει ο υπάλληλος της ακτοπλοϊκής εταιρίας και σε κάποια πρώτα ψηφιακά δεδομένα. Πρόκειται για μουσουλμάνο ελληνικής υπηκοότητας από τη Θράκη. Ο μάγειρας στο επάγγελμα εργαζόταν σε πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο. Φέρεται από τον περασμένο Αύγουστο να έβγαζε φωτογραφίες πολεμικά πλοία και στρατιωτικές ζώνες, τις οποίες στη συνέχεια διαβίβαζε στον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου. Επίσης, φέρεται να διαβίβαζε πληροφορίες σε σχέση με τις κινήσεις Ελλήνων στρατιωτικών (σκοπιές κλπ).
Ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου μεγάλωσε, επίσης, στη Θράκη, ενώ σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο ότι απασχολεί τις «κεραίες» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στο παρελθόν είχαν υπάρξει ενδείξεις για «ροπή» προς τουρκικές εθνικιστικές ιδέες.
Για τη δικογραφία εξέδωσε ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ., στην οποία αναφέρεται: «Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.
Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο.
Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου».
Πηγή: newsbomb.gr