Σε μια πολύ σημαντική κίνηση προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοινώνοντας ότι θα δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είναι στην κατηγορία junk ως ενέχυρα, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη ρευστότητα. Για «έμπρακτη στήριξη της χώρας» μιλάει το ΥΠΟΙΚ. Οι αποφάσεις πάρθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται λόγω της πανδημικής κρίσης.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα αυξήσει προσωρινά την ανοχή σε κινδύνους, προκειμένου να στηρίξει την πίστωση στην οικονομία. Το πακέτο που υπογράφηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο την Τρίτη περιλαμβάνει επίσης ευκολότερες προϋποθέσεις για τη χρήση πρόσθετων δανειακών απαιτήσεων και γενική μείωση των περικοπών, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
Πλέον οι ελληνικοί τίτλοι πληρούν τις απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με αυτή την κίνηση προσφέρεται ανακούφιση στις τράπεζες των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης..
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι όλα τα μέτρα λαμβάνονται λόγω της πανδημικής κρίσης και συνδέονται με τη διάρκεια του νέου προγράμματος έκτακτης ανάγκης για αγορά ομολόγων – που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τον Δεκέμβριο. Θα επανεκτιμηθούν πριν από το τέλος του 2020.
Σε γενικές γραμμές το πακέτο αφορά:
– Προσωρινή αύξηση της ανοχής κινδύνου του Ευρωσυστήματος προκειμένου να στηριχθεί ο δανεισμός στην οικονομία
– Η ΕΚΤ χαλαρώνει τις προϋποθέσεις για τη χρήση πιστωτικών απαιτήσεων ως χρηματοοικονομικής ασφάλειας
– Υιοθετεί μια γενική μείωση των περικοπών [που εφαρμόζει] στις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων
– Την εξαίρεση (Waiver) για την αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο στις πράξεις του Ευρωσυστήματος
– Τέλος, η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα εξετάσει και νέα μέτρα για να μετριάσει προσωρινά τον αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα των εγγυήσεων αντισυμβαλλόμενων από πιθανές υποβαθμίσεις.
Η ΕΚΤ σημειώνει ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων συμπληρώνει τα άλλα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα, όπως οι νέες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs) και το Πρόγραμμα Έκτακτων Αγορών για την Πανδημία (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
Τα μέτρα συνολικά, στηρίζουν την παροχή τραπεζικού δανεισμού ιδιαίτερα χαλαρώνοντας τις προϋποθέσεις για την αποδοχή δανειακών απαιτήσεων ως ενέχυρο. Την ίδια στιγμή, το Ευρωσύστημα χαλαρώνει το επίπεδο ανοχής κινδύνου για να στηρίξει την παροχή πίστωσης μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης, ιδιαίτερα μειώνοντας τα κουρέματα [haircuts] στην αποτίμηση των εξασφαλίσεων για όλα τα περιουσιακά στοιχεία.
ΥΠΟΙΚ: Έμπρακτη στήριξη της χώρας
Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εξηγώντας τι πρακτικά σημαίνει η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, μιλά για ουσιαστική και έμπρακτη στήριξης της χώρας.
Η δήλωσή του αναφέρει:
«Με σημερινή απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας.
Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή».
Πηγή: kontranews.gr