Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV light) δεν είναι καινούρια, ωστόσο η χρήση της στην υγεία είναι περιορισμένη. Την περίοδο αυτή ερευνάται εργαστηριακά στις ΗΠΑ το αν και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην απολύμανση επιφανειών και να μειώσει τη μετάδοση ιών, όπως ο κορωνοϊός
Τώρα και τους επόμενους μήνες, τα νοσοκομεία, τα πολυκαταστήματα, τα σχολεία, οι αίθουσες συνεδριάσεων, τα ξενοδοχεία και οι μεγάλοι εσωτερικοί χώροι θα επιφορτιστούν με την απολύμανση για να αποτρέψουν τη μετάδοση ιών όπως ο SARS-CoV-2, που προκαλεί τον κορωνοϊό. Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εργαστηριακό πείραμα στις ΗΠΑ, που θα βάλει στο μικροσκόπιο την υπεριώδη ακτινοβολία, ως μέσο απολύμανσης. Ορισμένα μήκη κύματος του υπεριώδους φωτός έχουν την ικανότητα να απενεργοποιούν μικροοργανισμούς, όπως είναι οι μύκητες και οι ιοί, καταστρέφοντας το DNA ή το RNA τους, ώστε να μην μπορούν πλέον να αναπαραχθούν και αυτό γεννάει ελπίδες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ευρύτερη κλίμακα.
Οι ερευνητές του ινστιτούτου Huck Institutes of the Life Sciences, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια θα χρησιμοποιήσουν έναν υποκατάστατο ανθρώπινου κορωνοϊού παρόμοιο με τον ιό COVID-19 στις δοκιμές τους, ο οποίος θα παρέχεται από το Τμήμα Κτηνιατρικών και Βιοϊατρικών Επιστημών του Penn State και θα τον εκθέσουν σε υπεριώδες φως μήκους κύματος 254 ή 365 νανομέτρων, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Όταν και εφόσον προσδιοριστούν τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρειάζονται για την εξουδετέρωση του SARS-CoV-2, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν συσκευές απολύμανσης για ευρεία χρήση, που θα μπορούν να απολυμαίνουν και τις αέριες μάζες ενός χώρου. Θα μπορούσε επίσης να κατασκευαστεί μια λάμπα που να έχει τόσο μικροβιοκτόνα όσο και φωτιστικά στοιχεία, όπου η μικροβιοκτόνα λειτουργία θα μπορούσε να απενεργοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί τόσο εύκολα όσο η ενεργοποίηση ενός διακόπτη φωτός.
Πηγή: ygeiamou.gr