Κορονοϊός: Ένα από τα πιο σοβαρά ερωτήματα που απασχολεί τόσο την επιστημονική κοινότητα, όσο βεβαίως και την πολιτική ηγεσία, είναι «γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, πάρα την επιβολή του lockdown, και παρά τους αυστηρούς κανόνες περιορισμών;»
Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Για την ακρίβεια είναι πολυπαραγοντική. Χθες για παράδειγμα 3 Δεκεμβρίου 2020 καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα, ιδιαιτέρως μεγάλα νούμερα, αφού οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 622, τα νέα κρούσματα σε 1.882 και οι νεκροί παρέμειναν υψηλά στους 100.
Όλη αυτή η κατάσταση προβληματίζει έντονα τον κρατικό μηχανισμό και δυστυχώς δεν επιτρέπει έναν οδικό άξονα εξόδου από την καραντίνα. Για την ακρίβεια προκαλεί διαρκώς αλλαγές στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, μέχρι και πριν από λίγες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήλπιζε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία πριν από τα Χριστούγεννα και έλεγε ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα ανοίξει πρώτη από όλα –το είχε υποσχεθεί ο ίδιος προσωπικά, συνομιλώντας με παιδιά σε ψηφιακή τάξη σχολείου των Χανίων, μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Δυστυχώς οι αριθμοί και τα επίσημα στοιχεία για την Covid διαψεύδουν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού η συνεχής εκθετική αύξηση των κρουσμάτων επιβάλλει την αναβολή του ανοίγματος των σχολείων για τις αρχές του 2021.
Ο κ. Μητσοτάκης σε παρέμβασή του το βράδυ της Τετάρτης περιέγραψε ένα μέρος του «οδικού χάρτη», που καταπώς λέγεται θα παρουσιάσει όταν έχει επαρκή στοιχεία: «Ορισμένες μορφές οικονομικής δραστηριότητας απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλιο. Για παράδειγμα, η βραδινή διασκέδαση: δεν μπορούμε να έχουμε κόσμο να συνωστίζεται σε μπαρ μέχρι να έχουμε εμβόλιο», είπε σε παρέμβασή του στη διαδικτυακή συζήτηση του 31ου Greek Economic Summit, ενώ για τα σχολεία, είπε: «Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί» –αν έχει κάποια σημασία, για πρώτη φορά προτίμησε τη διατύπωση «θα τα κρατήσουμε κλειστά για όσο μας λένε» παρά το «θα τα ανοίξουμε όταν μας πουν».
Γιατί όμως δεν επέρχεται η πολυπόθητη «επιπέδωση»; Είναι ζήτημα κόπωσης του λαού; Οι πολίτες δηλαδή κουράστηκαν και δεν τηρούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας; Φταίει που η κυβέρνηση άργησε να εφαρμόσει την καραντίνα και κλείδωσε καθυστερημένα τους πολίτες μαζί με τον ιό στα σπίτια;
Μας κλείδωσαν με τον ιό στα σπίτια
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αρκετοί πολίτες (και ιδιαιτέρως μαθητές) μολύνθηκαν και ήταν ενδεχομένως ασυμπτωματικοί. Όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει το Lockdown έκλεισε στο σπίτι όσους είχαν μολυνθεί από τον ιό μαζί με τους υγιείς.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο θα αργήσει ακόμα να αποσυμπιεστεί.
Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η διασπορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όταν οι πολίτες ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τα μέτρα, αντί να κλείσουν την πόρτα των σπιτιών τους στον ιό, κλείστηκαν μαζί με τον ιό εντός της οικίας τους. Το αποτέλεσμα ήταν η πολύ αργή μείωση του ρυθμού μολύνσεων, αλλά και η συνακόλουθα συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας.
Μπορεί η κινητικότητα να περιορίστηκε, αλλά ο περιορισμός αυτός δεν είναι στα επίπεδα του lockdown του Μαρτίου για διάφορους λόγους: από τον πιο περιορισμένο βαθμό τηλεργασίας έως το ότι οι πολίτες γνωρίζουν πλέον τα «κλειδιά» του συστήματος και μπορούν να το παρακάμπτουν πιο εύκολα, σε ορισμένες περιπτώσεις.
Γι’ αυτούς τους λόγους όταν ο κ. Μητσοτάκης κάνει τις ανακοινώσεις του την επόμενη εβδομάδα, θα είναι εξαιρετικά συγκρατημένες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν κι ακόμα έναν επιπλέον φόβο: Την εμφάνιση ενός τρίτου κύματος, με εξίσου δραματικές υγειονομικές συνέπειες.
Πηγή: newsbomb.gr