Η επικρατέστερη επιλογή είναι οι Ακολουθίες εν όψει Πάσχα να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι πιστοί να έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν διαδικτυακά
Ολα τα σενάρια μελετά η κυβέρνηση για τους ναούς εν όψει Πάσχα λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτά, καθώς επίσημη απόφαση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, προβλέπεται οι λειτουργίες να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και να μεταδίδονται διαδικτυακά, με τις εκκλησίες να παραμένουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή και θα είναι ένας πιστός ανά 10 τ.μ. , δύο μέτρα απόσταση μεταξύ τους και όχι πάνω από 10 ταυτοχρόνως.
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μελετά τις κατάλληλες λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ο περιορισμός της διασποράς του κορωνοϊού. Ενα από τα σενάρια είναι οι Ακολουθίες εν όψει Πάσχα να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, λαμβάνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά του ιού εντός των ναών, και οι πιστοί να έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν διαδικτυακά. Απαραίτητοι στην τέλεση της λειτουργίας θεωρούνται οι ψάλτες και οι νεωκόροι.
Οσο για την έννοια του «ανοιχτού ναού για ατομική προσευχή» σημαίνει ότι ο πιστός ανάβει ένα κερί, κάνει την προσευχή του και αποχωρεί.
Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες κάποιοι μητροπολίτες, όπως ο Κυθήρων Σεραφείμ, ο Σιδηροκάστρου Μακάριος και ο Κερκύρας Νεκτάριος, παρά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καλούσαν τους πιστούς στις εκκλησίες για κανονική λειτουργία στους ναούς, έστω και κεκλεισμένων των θυρών…
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη Μονή Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας όπου βρίσκεται έστειλε μήνυμα προς τους πιστούς να μείνουν στο σπίτι τους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους οικείους τους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε τα εύσημα σε γιατρούς και νοσηλευτές και ευχήθηκε σε όλους τους Ελληνες κουράγιο.
Στο πλαίσιο της αναστολής της λειτουργίας των εκκλησιών, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ το Αγιον Ορος δεν δέχεται επισκέπτες. Από τη μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε μήνυμά του μέσω βίντεο αναφέρει ότι μένει σπίτι και ο ίδιος -που σημαίνει ότι μένει στα κεντρικά γραφεία της Αρχιεπισκοπής, που είναι και η κατοικία του- όπως ακριβώς και οι πιστοί και εξακολουθεί να επιτελεί τα λειτουργικά του καθήκοντα κάθε ημέρα στη Νέα Υόρκη.
Η Εκκλησία της Ελλάδος εν όψει της εορτής του Πάσχα και προφανώς υπό τον φόβο αυστηρότερων περιορισμών θέλει να κατοχυρώσει από την Πολιτεία ότι θα επιτραπεί στους κληρικούς να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία και τις Ιερές Ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, όπως αναφέρει σε επιστολή που απέστειλαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την περασμένη εβδομάδα.
Θυμίζουμε ότι η ΚΥΑ για την αναστολή των λειτουργιών λήγει αύριο, Δευτέρα 30 Μαρτίου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι ναοί κλειστοί και το Πάσχα. Εως σήμερα όλοι οι ιερωμένοι σεβάστηκαν την απόφαση του κράτους, με εξαιρέσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως στα Κύθηρα, στην Πάτρα και σε ένα άτυπο τζαμί της Αθήνας. Οποια μέτρα ληφθούν θα ισχύσουν για όλα τα θρησκεύματα, ωστόσο οι χριστιανοί λόγω Πάσχα θέλουν την άμεση ισχύ τους.
«Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας, η οποία οφείλει να δέεται και να προσεύχεται υπέρ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου, αλλά θα συντελέση καθοριστικά και εις την διατήρησιν της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας», τονίζει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος που κάνει ειδική μνεία και στους ναούς που βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι παραμένουν «σιωπηλοί».
Ακόμη ο ίδιος αναφέρει: «Η Εκκλησία της Ελλάδος διά του Αρχιεπισκόπου ζητεί να επιτραπεί να τελούν τη Θεία Λειτουργία και στα μοναστήρια, όπου οι άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως με κοινοβιακό τρόπο». Επισημαίνεται δε η ανάγκη να επιτραπεί η τέλεση κηδειών και σε ναούς εκτός κοιμητηρίων, αφού σε πολλές περιοχές της χώρας τα κοιμητήρια δεν έχουν ναούς. Γίνεται επίσης αναφορά και στις διαδικτυακές μεταδόσεις των ιερών ακολουθιών.
Με δεύτερη επιστολή που υπογράφει ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, ζητείται από τον γ.γ. Θρησκευμάτων, Γιώργο Καλαντζή, να προβλεφθεί στους λόγους που επιτρέπουν έξοδο από το σπίτι η ατομική προσευχή, όπως περιγράφεται στην ΚΥΑ που εξέδωσαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, ενώ γίνεται ειδική αναφορά για τους ανθρώπους που επιθυμούν να επισκεφτούν τα μνήματα οικείων τους στα νεκροταφεία.
Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος κάνει έκκληση να τελεστούν η Θεία Λειτουργία, καθώς και οι Ακολουθίες εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών: «Θα σας παρακαλούσα λοιπόν για τη στήριξη του λαού μας να επιτραπεί η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και όλων των ακολουθιών εν όψει μάλιστα και της Μ. Εβδομάδος και του Πάσχα που έρχονται σε όλους τους Ιερούς Ναούς κεκλεισμένων των θυρών και άνευ της παρουσίας χριστιανών».
Στο μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε τέσσερις δικηγόροι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών στις εκκλησίες. Οι δικηγόροι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία πανελλαδικά απαγορεύτηκαν προσωρινά οι λειτουργίες και οι ιεροπραξίες στις εκκλησίες και τους άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας. Η αίτηση των τεσσάρων πολιτών-νομικών θα συζητηθεί στο ΣτΕ στις 5 Μαΐου.
Τέλος, με ματαίωση απειλεί η πανδημία του κορωνοϊού και την καθιερωμένη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανήμερα το Μεγάλο Σάββατο με τιμές αρχηγού κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη κάνει τον προγραμματισμό να φέρει το Αγιο Φως στην Ελλάδα, ωστόσο λόγω του κορωνοϊού είναι άγνωστο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη αποστολή στους Αγίους Τόπους.
Πηγή: protothema.gr