Από την θάλασσα έγινε η «έξοδος» των αντιαρματικών, των ναρκών κατά προσωπικού, των χειροβομβίδων, των οπλοβομβίδων και πυρομαχικών 7,62 χιλιοστών πιστεύουν οι αρχές καθώς οι αποθήκες από τις οποίες έγινε η κλοπή δεν απέχουν πολύ από τη παραλία και η μεταφορά των όπλων μπορούσε να γίνει εύκολα.
Στην μνήμη όλων ήρθε ξανά το περιστατικό με τους δύο Γερμανούς κολυμβητές μέλη ΜΚΟ, που είχαν στη βάση χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς, αφού ουδείς την επιτηρούσε από θαλάσσης. Το ζευγάρι Γερμανών έφτασαν κολυμπώντας στην βάση της Λέρου και ξεκίνησαν να κάνουν ηλιοθεραπεία, όταν μετά από ώρα ένας στρατεύσιμος που περνούσε από την περιοχή τους είδε να λιάζονται και τους ρώτησε «Τι κάνουν και πώς εισήλθαν στην βάση».
Εκείνοι του απάντησαν στα αγγλικά ότι κολυμπούσαν από διπλανό κολπίσκο και έφτασαν χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει και ότι πουθενά δεν υπήρχαν προειδοποιητικές πινακίδες.
Είχαν ξεκινήσει ,όπως είπαν από έναν όρμο που βρίσκεται περίπου 2 χλμ. μακριά κι επειδή κουράστηκαν βγήκαν στη… βάση!
Ειδοποιήθηκε το Λιμενικό να τους παραλάβει και από την ταυτοποίηση που έγινε προέκυψε ότι το ζευγάρι των Γερμανών έχει σχέση με ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο προσφυγικό!
Θα μπορούσαν οι Γερμανοί να είχαν μεταφέρει πληροφορίες για το υλικό της βάσης ή να ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση εκείνη την χρονική στιγμή εξόδου του οπλισμού; Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και ειδικά τώρα.
Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις θρίλερ και από την επιλογή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να μην δημοσιοποιήσει, 36 ώρες μετά την απώλεια του πολεμικού υλικού, ποια ακριβώς ήταν τα πυρομαχικά που εκλάπησαν και σε ποια ποσότητα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επέλεξε να επισημάνει ότι η απώλεια του υλικού δεν έγινε την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, απλώς διαπιστώθηκε το προχθεσινό απόγευμα. Επειδή όμως οι κρατικές υπηρεσίες, πολύ περισσότερο οι ένοπλες δυνάμεις έχουν συνέχεια, το ερώτημα πότε έγινε η κλοπή είναι σημαντικό αλλά δεν είναι το μοναδικό. Κρισιμότερο είναι ίσως να διακριβωθεί πώς αφαιρέθηκε το πολεμικό υλικό από την τόσο καλά φυλασσόμενη αποθήκη πυρομαχικών μιας ναυτικής βάσης κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα.
Τι λέει η Αντιτρομοκρατική
Η αντιτρομοκρατική εκτιμά «δουλειά εκ των έσω» για την απώλεια στρατιωτικού υλικού
«Η δουλειά στη Λέρο έγινε εκ των έσω. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει εμπλοκή συγκεκριμένου ατόμου και για το λόγο αυτό θα γίνει στοχευμένη σάρωση τηλεφώνων προκειμένου να βρεθούν τα στοιχεία και να δεθεί η υπόθεση…».
Με αυτά τα λόγια αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ περιέγραψε την κατάσταση με την αρπαγή βαρέως οπλισμού και πυρομαχικών από φυλασσόμενη στρατιωτική αποθήκη στη ναυτική βάση της Λέρου. Το πολυμελές κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής αλλά και των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ έχει ήδη φθάσει στο νησί, σφράγισε τη βάση και προσπαθεί να εντοπίσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη των δραστών.
Το ενδεχόμενο τα δύο αντιαρματικά, οι οπλοβομβίδες, οι χειροβομβίδες και οι σφαίρες να καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών εξετάζεται όμως οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν το σενάριο να πρόκειται για πιο ….light υπόθεση αν και το όλο σκηνικό θυμίζει την αρπαγή του οπλισμού από το στρατόπεδο του Συκουρίου της Λάρισας που πραγματοποίησε το 1989 η 17Ν.
«Πηγή» αποκάλυψε ότι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής κινούνται σε τρεις άξονες: Σάρωση κινητών τηλεφώνων και ειδικότερα ατόμων που είχαν πρόσβαση στην αποθήκη με τον οπλισμό.
Η Αντιτρομοκρατική διαθέτει ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούν σε βάθος χρόνου να συνδυάσουν τηλεφωνικές κλήσεις και επικοινωνίες και σε συνάρτηση με άλλα στοιχεία να δείξουν κατευθύνσεις που οδηγούν σε συγκεκριμένους δράστες. Δεύτερον, σκανάρισμα με χειρουργική ακρίβεια και του παραμικρού στοιχείου από τον τόπο της αρπαγής από το κλιμάκιο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ που μετέβη με πλήρη εξοπλισμό στο ακριτικό νησί. Παράλληλα, θα ξεψαχνίσουν τα βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που διαθέτει η αποθήκη το οποίο όμως διαγράφει το υλικό μετά την πάροδο τριών μηνών.
Για να δοθούν οι απαντήσεις η έρευνα έχει επικεντρωθεί σε περίπου 10 πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στην αποθήκη πυρομαχικών την τελευταία διετία. Για την αναζήτηση πιθανών κινήτρων οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν αναλάβει την έρευνα χρησιμοποιούν μεθόδους που θυμίζουν το αμερικανικό… CSI φιλοτεχνώντας το προφίλ αυτών των 10 προσώπων αλλά και αναζητώντας πιθανά κίνητρα, λάθη ή παραλείψεις που ενδεχομένως διευκόλυναν την κλοπή του στρατιωτικού υλικού.
Με δεδομένο ότι η τελευταία καταμέτρηση έγινε στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 , οι αστυνομικοί δεν έχουν εικόνα για τους εννέα μήνες αλλά μόνο για τους τρεις τελευταίους θα πρέπει να βάλουν στο μικροσκόπιο και την παραμικρή λεπτομέρεια που αφορά σε πρόσωπα και ύποπτες κινήσεις για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.
Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τις καταθέσεις που θα κληθούν να δώσουν όλοι όσοι υπηρετούν, υπηρέτησαν ή είχαν πρόσβαση στη συγκεκριμένη αποθήκη βαρέως οπλισμού. Οι εντολές που έχουν λάβει οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι να λύσουν άμεσα το μυστήριο της εξαφάνισης του οπλισμού καθώς το ενδεχόμενο να πέσει σε περίεργα χέρια παραμένει ανοικτό.
Η επιμέλεια και η ευσυνειδησία ενός αξιωματικού
Η επιμέλεια και η ευσυνειδησία ενός αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που συνέβαλε στην αποκάλυψη της περίεργης κλοπής πολεμικού υλικού και πυρομαχικών από τη ναυτική βάση της Λέρου. Αντί της διεκπεραιωτικής λογικής της τυπικής παραλαβής μιας αποθήκης γεμάτης από πυρομαχικά προορισμένα να εφοδιάζουν τους άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, ο νέος υπεύθυνος για τη φύλαξη των όπλων στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου ήλεγξε ένα προς ένα τα κιβώτια και τους σάκους που ήταν εφοδιασμένοι με πολεμικό υλικό για τα βατράχια του Πολεμικού Ναυτικού. Προς μεγάλη του έκπληξη, διαπίστωσε ότι δύο αντιαρματικά, ικανός αριθμός από οπλοβομβίδες, σφαίρες, χειροβομβίδες και βραδύκαυστο φυτίλι, νάρκες κατά προσωπικού είχαν κάνει φτερά!
Η ανακάλυψη προκάλεσε τεράστια έκπληξη στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και στους αξιωματικούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των όπλων που είναι προορισμένα για τους άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, της θεωρούμενης ως ελίτ του Πολεμικού Ναυτικού. Πώς εξαφανίστηκε τόσο μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών από μια αποθήκη με συναγερμό, διπλές πόρτες που διαθέτουν κλειδαριές με συνδυασμό, 24ωρη φύλαξη από άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και επιπροσθέτως κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες που καταγράφουν όποιον μπαίνει ή βγαίνει στον χώρο που φυλάσσεται το τόσο ευαίσθητο πολεμικό υλικό;
Η κλοπή, απώλεια ή έστω «ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου» στρατιωτικού υλικού έχει προκαλέσει έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ποιος επέλεξε μια τόσο παρακινδυνεύμενη κίνηση; Ποιος είχε την πληροφόρηση για το πού φυλασσόταν υλικό από τον κρίσιμης σημασίας φόρτο μάχης για τις Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών; Ποιος γνώριζε ότι το πολεμικό υλικό βρισκόταν στη συγκεκριμένη αποθήκη και όχι σε κάποια άλλη του ναυστάθμου της Λέρου όπου για παράδειγμα βρίσκονται αποθηκευμένα εκπαιδευτικά πυρομαχικά;
Μήπως δεν πρόκειται για «ποντικούς» που τρύπωσαν στην αποθήκη αλλά για πρόσωπα υπεράνω υποψίας που ήταν επιφορτισμένα με τη φύλαξη του υλικού και επέτρεψαν, αποσιώπησαν ή διευκόλυναν με πράξεις ή παραλείψεις την εξαφάνιση των πυρομαχικών;
Ε.Αποστολάκης: «Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα»
Την ίδια ώρα, ο τέως υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι «οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες που φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές».
«Στην περίπτωση της Λέρου δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι» είπε ο κ. Αποστολάκης.
Για την απογραφή του Δεκεμβρίου του 2018, ο κ. Αποστολάκης απάντησε σχετικά: «Ναι, έγινε γιατί τότε παραδόθηκαν στον επόμενο αξιωματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελέγχονται καθημερινά. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες μεταξύ τους και πάμε στην… επόμενη μέρα, ούτως ώστε αν κλαπεί κάτι ή αν προκύψει κάποιο άλλο θέμα τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες».
Οπως μάλιστα πρόσθεσε το ότι γυρνάμε πίσω στο 2018, «δεν έχει κανένα νόημα». Αλλά τόνισε: «Η αντιτρομοκρατική και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ναυτικού κάνουν την δουλειά τους για το πότε και πως έγινε η καταμέτρηση και είναι απολύτως κατανοητό. Αλλά δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη του ο αξιωματικός που έχει την απογραφή να προβεί σε καθημερινούς ελέγχους».
Πηγή: Πρώτο Θέμα, voicenews.gr