Όταν δέχεστε αρνητική κριτική και δεν παίρνετε αμυντική στάση, δε θα αισθανθείτε προσβεβλημένοι και θα έχετε καλύτερη ψυχολογική ισορροπία. Σας είναι δύσκολο ν’ αμύνεστε ενάντια στην κριτική; «Σήμερα δεν έκανες καλή δουλειά”, «Αν ήμουν στη θέση σου δεν θα έπαιρνα αυτή την απόφαση”… Όλη μέρα γινόμαστε αντικείμενο κριτικής.
Η αυτοπεποίθηση δεν είναι ανεπτυγμένη σε πολλούς ανθρώπους. Όμως, είναι αυτή που μας επιτρέπει να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και να ξέρουμε πώς ν’ απαντούμε με σεβασμό.
Μην παίρνετε θέση άμυνας – κάντε ερωτήσεις
Όταν κάποιος μας ασκεί κριτική, η πρώτη μας αντίδραση είναι να πάρουμε θέση άμυνας. Δεχόμαστε την κριτική σαν κάποιο είδος επίθεσης. Μας πληγώνει και την αισθανόμαστε προσβλητική. Γι’ αυτό αντιδρούμε έτσι.
Ωστόσο, όταν παίρνουμε θέση άμυνας, θέλουμε ν’ αντεπιτεθούμε. Κρίνουμε και εμείς τον άλλον και προσπαθούμε να του δώσουμε μια γεύση του ίδιου του φαρμάκου.
Αν θέλετε να μάθετε πώς να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας με αυτοπεποίθηση ενάντια στην κριτική, δεν θέλετε να πάρετε αυτή τη διαδρομή. Η αντεπίθεση μας κατεβάζει στην πραγματικότητα στο επίπεδο του άλλου.
Γι’ αυτό όταν έχετε την παρόρμηση ν’ αμυνθείτε ενάντια στην κριτική, σταματήστε, αναπνεύστε και κάντε μια ερώτηση.
Η ερώτηση είναι κάτι που δεν περιμένει εκείνος που σας ασκεί κριτική.
Για παράδειγμα, αν σας πει κάποιος, «Τι φοράς σήμερα;” αντί να προσπαθήσετε να δικαιολογηθείτε δείχνοντας την ανασφάλειά σας ή ν’ αντεπιτεθείτε, είναι προτιμότερο να ρωτήσετε: «Τι σημασία έχει το τι φοράω;”
Το πιο πιθανό είναι να μην ξέρει πώς ν’ απαντήσει. Ή, αν απαντήσει, η απάντησή του δε θα έχει νόημα.
Το σημαντικότερο είναι να μην αφήσετε την κριτική του να σας θυμώσει, πόσο μάλλον να σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα για τον εαυτό σας.
Αποδεχθείτε την κριτική με αυτοπεποίθηση
Αν κάποιος σας ασκήσει κριτική για κάτι που έχετε κάνει, όχι για να σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα αλλά επειδή έχει δίκιο, δεν είναι καλή ιδέα να μπείτε σε θέση άμυνας.
Αν ένας φίλος σας σάς επικρίνει επειδή αργείτε να ετοιμαστείτε για να τον συναντήσετε, δεν είναι καλό να πείτε «Θυμάσαι τότε που σε περίμενα εγώ;”
Αυτή η αντίδραση στην κριτική δεν δυναμώνει τις σχέσεις. Τις υπονομεύει, σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν.
Η ιδανική απάντηση θα ήταν μία με αυτοπεποίθηση, όπως λόγου χάρη, «Έχεις δίκιο, καθυστέρησα αρκετά.”
Ένα ακόμη παράδειγμα. Αν σας πουν κάτι του τύπου «Δε μπορώ να σου μιλήσω, δεν ξέρεις τίποτα για την πολιτική,” μπορείτε ν’ απαντήσετε, «Αυτό είναι αλήθεια, δεν έχω ιδέα από πολιτική.”
Να παραδέχεστε ότι δεν γνωρίζετε κάτι ή ότι είστε λάθος. Όμως, μην αφήσετε ποτέ κανένα να σας πατήσει ή να σας κάνει να πιστεύετε πως πρέπει ν’ αλλάξετε.
Αν δεν γνωρίζετε από πολιτική επειδή δε σας ενδιαφέρει, δεν υπάρχει λόγος να βάλετε τα δυνατά σας να μάθετε, μόνο και μόνο επειδή σας έκανε κάποιος να αισθανθείτε άσχημα.
Αποδεχθείτε το ως μέρος του εαυτού σας και εκφράστε τη γνώμη σας χωρίς ντροπή.
Αμυνθείτε με αυτοπεποίθηση, αλλά να σέβεστε τη γνώμη των άλλων
Τώρα, υπάρχει κάτι σημαντικό το οποίο δεν θα πρέπει ν’ αφήσουμε εκτός. Μπορείτε ν’ αμυνθείτε με αυτοπεποίθηση αρκεί να σέβεστε τη γνώμη του άλλου. Πάνω απ’ όλα όμως να σέβεστε τον εαυτό σας.
Αν σας πει κάποιος ότι τα ρούχα σας είναι γελοία, δεν υπάρχει λόγος να προσβληθείτε ή ν’ απορρίψετε τη γνώμη του. Σεβαστείτε τη, δεχτείτε τη και πείτε «Ναι; Εμένα μ’ αρέσουν.”
Δεν μπορούν όλοι να έχουν το ίδιο γούστο και δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ αλλάξετε το δικό σας.
Μπορείτε να σεβαστείτε το γεγονός ότι ο άλλος ήταν ειλικρινής και σας είπε την άποψή του. Θα πρέπει όμως να θυμάστε ότι η δική σας γνώμη μετράει περισσότερο.
Δεν έχει σημασία αν αρέσει στους άλλους το ντύσιμό σας. Αν αρέσει σ’ εσάς είναι εκείνο που μετράει. Αν σκέφτεστε έτσι, θα μάθετε πώς να είστε πιο ευέλικτοι με τη γνώμη και το γούστο των άλλων.
Γνωρίζετε πώς ν’ αμύνεστε ενάντια στην κριτική και να έχετε αυτοπεποίθηση; Πώς αντιδράτε όταν σας ασκεί κριτική κάποιος;
Πηγή: meygeia.gr