Ο ιατροδικαστής εξήγησε και γιατί πρέπει να αποφεύγονται νεκροτομή και ταρίχευση σε περιστατικά που κατέληξαν από κορονοϊό.
Μεταδίδεται και μετά θάνατον ο κορονοϊός εκτίμησε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.
“Δεν έχουμε βεβαιότητα για το πόσο καιρό μεταδίδεται μεταθανάτια ο κορονοϊός, εν τούτοις, υπάρχουν ενδείξεις, ότι από βιολογικά υγρά, η μετάδοση φτάνει κάποιες αρκετές ώρες έως και κάποιες ημέρες“, σημείωσε, λέγοντας ότι σε συγκεκριμένες επιφάνειες “ο ιός μπορεί να παραμείνει σε ζωή ακόμα και εννιά μέρες μετά το θάνατο”.
Παράλληλα, εξήγησε γιατί πρέπει να αποφεύγονται νεκροτομή και ταρίχευση σε περιστατικά που κατέληξαν από Covid.
“Δεν κάνουμε νεκροτομή σε περιστατικά Covid γιατί έχουμε αιτία θανάτου. Νεκροτομή γίνεται όταν δεν έχουμε καθορισμένη αιτία θανάτου. Όταν έχουμε ανθρώπους επί μακρόν νοσηλευόμενους, που επιβεβαιώθηκε με μοριακό έλεγχο ότι πάσχουν και καταλήγουν από Covid, θα ήταν μη επιστημονικά ορθό να κάνουμε νεκροψία/νεκροτομή”, υπογράμμισε.
Ακόμα, ο κ. Λέων, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν να καταλήξει κάποιος από κορονοϊό, χωρίς ο ίδιος ή το περιβάλλον του να γνωρίζουν ότι έπασχε από τον ιό.
“Όταν ένας ηλικιωμένος πάσχει από Covid, έχει ήπια συμπτώματα, και δεν το αντιλαμβάνεται ούτε ο ίδιος, και έχοντας ραγδαία εξέλιξη, καταλήγει σπίτι του, έχοντας υποκείμενα νοσήματα, οι συγγενείς θα φωνάξουν τον θεράποντα ιατρό να υπογράψει ένα πιστοποιητικό θανάτου. Αυτός ο άνθρωπος δεν έκανε τεστ, δεν έχει διαπιστωθεί ότι είναι Covid. Εκεί αντιλαμβάνεστε τι κίνδυνος υπάρχει στη δημόσια υγεία, εάν έχουμε ένα περιστατικό κορονοϊού που δεν έχει διαγνωστεί ως τέτοιο”.
Σε ό,τι αφορά στην απόθεση των σορών στα κοιμητήρια, ο ιατροδικαστής επισήμανε ότι στο εξωτερικό οι θανόντες από κορονοϊό δεν θάβονται σε ξεχωριστούς χώρους. “Δυστυχώς, δημιουργούνται ζώνες Covid, λόγω του μεγάλου αριθμού θανόντων που έχουμε”.
Η διαχείριση των σορών
Για το πως διαχειρίζεται ένα γραφείο τελετών την σωρό ενός ανθρώπου που κατέληξε από Covid περιέγραψε στην “Κοινωνία Ώρα ΜEGA” ο Γιάννης Μανωλίτσης, ο οποίος διαθέτει γραφείο τελετών.
“Οι παραλαβές των σορών γίνονται με ειδικούς σάκους, γίνεται σφράγιση του φέρετρου με ειδική μεμβράνη και η σορός μεταφέρεται στο κοιμητήριο λίγο πριν την τελετή” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: thetoc.gr