Η καθιστική ζωή, η ακατάλληλη διατροφή και το άγχος είναι οι βασικοί ένοχοι για τη μη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Όταν το έντερο δεν λειτουργεί ομαλά προκαλείται δυσκοιλιότητα ή διάρροια και αίσθημα δυσφορίας.
Είναι σημαντικό η διατροφή να περιλαμβάνει τροφές με προβιοτικά και φυτικές ίνες που διευκολύνουν το έντερο και συμβάλλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία κοινών προβλημάτων που το ταλαιπωρούν.
Δείτε ποιες είναι αυτές:
Βρόμη: Περιέχει τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών από όλα τα δημητριακά, καθώς κατά την επεξεργασία της δεν αφαιρείται ο φλοιός της.
Γιαούρτι με προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περνούν στο έντερο και μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία της χλωρίδας του. O Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας συνιστά την καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, που είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές προβιοτικών.
Ακτινίδια: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και νερό (ειδικά τα ώριμα) βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την απομάκρυνση των τοξινών του εντέρου από τον οργανισμό.
Δαμάσκηνα: Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα επειδή περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και νερό. Παράλληλα, περιέχουν φυσικά πρεβιοτικά, που προκαλούν την παραγωγή ουσιών απαραίτητων για την υγεία του εντέρου. Παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και βοηθούν στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.
Προϊόντα από κριθάρι: Είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών. Επιπλέον, οι μη διαλυτές ίνες του κριθαριού έχουν έντονη πρεβιοτική δράση, μεγιστοποιώντας τους ωφέλιμους εντερικούς μικροοργανισμούς και ενισχύοντας την εντερική μας χλωρίδα. Οι ίνες του κριθαριού σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ προστατεύουν και τη χολή από τις πέτρες.
Μούρα: Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες γι’ αυτό θεωρούνται «φάρμακο» για τη δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, περιέχουν ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά, που έχουν αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή αλλά και αντικαρκινική δράση.
Πηγή: onmed.gr