Παρέμβαση εισαγγελέα για την 54χρονη με κορονοϊό που αρνούνταν να διασωληνωθεί

Προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργο Νούλη, σχετικά με το θάνατο 54χρονης ανεμβολίαστης γυναίκας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» η οποία είχε αρνηθεί να διασωληνωθεί.

Η προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την προισταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, με αφορμή δημοσιεύματα.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν θα ερευνηθούν οι γιατροί του νοσοκομείου οι οποίοι κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ζητώντας ακόμη και εισαγγελική παραγγελία για να διασωληνωθεί η ασθενής αλλά τα πρόσωπα εκείνα που απέτρεψαν ή εμπόδισαν τους γιατρούς από την έγκαιρη διασωλήνωση της ασθενούς.

Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι θανατηφόρος έκθεση, ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Το χρονικό της νοσηλείας που οδήγησε στον θάνατο της 54χρονης

Η 54χρονη ασθενής ήταν ανεμβολίαστη και νοσηλευόταν στον νοσοκομείο με κορονοϊό. Όταν άκουσε τους γιατρούς να συστήνουν τη διασωλήνωσή της αφού είχε και υποκείμενα νοσήματα εκείνη αρνήθηκε και ζήτησε δικηγόρο.

Ταυτόχρονα έκανε αναρτήσεις στα social media ζητώντας βοήθεια για να αποφύγει τη διασωλήνωση.

Τότε το νοσοκομείο ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση αφού η υγεία της επιδεινωνόταν ραγδαία. Παρά το γεγονός ότι διασωληνώθηκε ήταν πλέον αργά και έφυγε από την ζωή.

Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που ο ασθενής αρνείται την ιατρική πράξη

Πολλούς έχουν διασωληνώσει οι γιατροί «παρά τη θέλησή τους» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μόνο στον Ευαγγελισμό, όπως αναφέρει στο newsit.gr ο διευθυντής της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Σπυρίδων Ζακυνθινός.

«Δεν ξέρω τη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Οι ασθενείς αυτοί που είναι στα πρόθυρα της διασωλήνωσης, ναι μεν ξέρουν ότι έχουν αρρωστήσει, αλλά κάποιες φορές δεν νιώθουν δύσπνοια -είναι η αρρώστια τέτοια- οπότε τους διασωληνώνουμε κανονικά. Ούτε ακούμε πολλές φορές τι μας λένε. Ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις στη θέση αυτή που είναι. Πολύ συχνά τους καταλαμβάνει ο φόβος, αλλά και και η ίδια η αρρώστια προκαλεί υποξαιμία, η οποία πολλές φορές -πριν κάνει παραλήρημα- δεν την καταλαβαίνεις γιατί δεν κάνει δύσπνοια. Έτσι λοιπόν ο ασθενής απορεί: «γιατί να διασωληνωθώ;» λέει, «ας μείνω με τη μάσκα». Έχουμε διασωληνώσει τουλάχιστον καμία 25αριά άτομα έτσι. Θα τους αφήσουμε να πεθάνουν επειδή είναι έτσι η αρρώστια του κορονοϊού; Όχι βέβαια» , τονίζει ο γιατρός.

Ο διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Δημήτρης Πιστόλας, μιλώντας στο newsit.gr τονίζει ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις και όταν υπάρχει χρόνος ζητείται η απόφαση εισαγγελέα, για να προχωρήσουν οι γιατροί στην επιβεβλημένη ιατρική πράξη.

«Από την αρχή της ιατρικής ιστορίας, όταν ένας ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε μία ιατρική πράξη και δεν επιθυμεί, αλλά από αυτή την ιατρική πράξη εξαρτάται η ζωή του ασθενούς, οι ιατροί μπορεί να ζητήσουν και τη βοήθεια του εισαγγελέα υπηρεσίας. Δεν ξέρω τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά είμαι σίγουρος ότι κανένας γιατρός δεν θα το διακινδύνευε. Ενημερώνουμε σωστά, αλλά αν ένα περιστατικό δεν έχει σώας τας φρένας ή δεν επιθυμεί τη ζωή του, δεν θα του «ανοίξουμε το παράθυρο» να αυτοκτονήσει. Ζητούμε τη βοήθεια του εισαγγελέα υπηρεσίας κι αυτός μας λέει τι να κάνουμε», σημειώνει ο κ. Πιστόλας.

Ωστόσο, σύμφωνα η εμπειρία του στα βαριά περιστατικά Covid-19, όπως λέει, πολύ συχνά οι ασθενείς με κορονοϊό δεν συνειδητοποιούν την σοβαρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, εξαιτίας των νευρολογικών και άλλων διαταραχών που προκαλούν στον οργανισμό τους οι επιπλοκές της αρρώστιας:

«Όποτε υπάρχουν ηλεκτρολυτικές διαταραχές είσαι σε μία «μέθη» και δεν μπορείς να λάβεις σωστές αποφάσεις. Άρα εμείς ζητάμε τη βοήθεια του εισαγγελέα κι αυτός μας λέει αν μπορούμε να το κάνουμε ή όχι», καταλήγει ο κ. Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Πηγή: newsit.gr