Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 ως το 1981. Όπως μεταδίδει το Europe 1 είχε εισαχθεί στις 17 Νοεμβρίου στο τμήμα καρδιολογίας του νοσοκομείου της πόλης Τουρ.
Ο 94χρονος Ζισκάρ ντ’ Εστέν (Valéry Giscard d’Estaing) είχε νοσηλευτεί στις 2 Φεβρουαρίου 2020 στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού με μια λοίμωξη στους πνεύμονες και πήρε εξιτήριο. Οι γιατροί τότε είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν τον Ιανουάριο του 2020 , όταν παρέστη στην κηδεία μιας από τις πρώην συνεργάτιδός του, της Μιλέν Ντεσάν, στο Παρίσι.
Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο.
Το προεδρικό αεροπλάνο του Γάλλου Ζισκάρ ντ’ Εστέν ήταν εκείνο που μετέφερε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Ελλάδα σηματοδοτώντας το τέλος της χούντας των Συνταγματαρχών. Φωτογραφία: YouTube
Η παρουσία του στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν συμβολική με την παραχώρηση του προεδρικού αεροπλάνου στον Καραμανλή για να γυρίσει στην Ελλάδα το 1974. Πράξη που σηματοδότησε και τις πολιτικές εξελίξεις μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών. Σε μια συνέντευξή του στην Αλεξία Κεφάλα στην Καθημερινή είχε αναφέρει για εκείνη την περίοδο:
«Κατά τη διάρκεια της χούντας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, εξορίστηκε στο Παρίσι. Τον συνάντησα αρκετές φορές επειδή μέναμε στην ίδια γειτονιά. Διαπίστωσα ότι παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οταν εγώ έγινα πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάλεσα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή προκειμένου να τον ρωτήσω τι συμβαίνει πράγματι στη χώρα του. Εκείνος τότε μου είπε «οι Ελληνες θέλουν να επιστρέψω». Ξαφνικά, ξέσπασε μια κρίση αναφορικά με την Κύπρο, προερχόμενη από την απειρία των στρατιωτικών ηγετών. Εκδηλώθηκε έκρηξη του ελληνικού λαού. Επικοινωνήσαμε με τον Καραμανλή και μου είπε: «Θα φύγω, θα πάω στην Ελλάδα. Τώρα όμως δεν έχω μέσο μεταφοράς, θα πρέπει να περιμένω τις αυριανές πτήσεις». Του είπα, λοιπόν: «Οχι, θα σας δανείσω το αεροπλάνο μου, έτσι θα είστε σε θέση να φτάσετε το βράδυ, ει δυνατόν το συντομότερο στην Αθήνα». Ετσι έγινε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφθασε στο αεροδρόμιο της Αθήνας με το αεροσκάφος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο χαιρέτισε την αναγέννηση της ελληνικής δημοκρατίας» .
Η πολιτική πορεία
Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ. Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.
Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν το 1978. Πηγή φωτο wikipedia
Μετά από μία δυσμενή περίοδο, τελευταία αρχίζει να επανακτά την επιρροή που ασκούσε παλιά και έχει προτείνει την άμεση εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ελπίζοντας στην ανάδειξή του στο αξίωμα αυτό.
Αρχική φωτογραφία wikipedia
Πηγή: mixanitouxronou.gr