Σε μία περίοδο διαπραγματεύσεων εισέρχονται το επόμενο διάστημα Ελλάδα – Τουρκία, η οποία, ωστόσο, έχει ιδιαιτερότητες
Το άνοιγμα, άλλωστε, της παραλιακής των Βαρωσίων έχει δυναμιτίσει το κλίμα. Για την Αθήνα το ζήτημα αυτό είναι ηθικής τάξης διότι αποτελεί αλλαγή στο στάτους κβο στην Κύπρο, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές.
Η Τουρκία στο χρονικό διάστημα από το τέλος της «κρίσης του Αυγούστου» στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει ήδη ξεκινήσει νέα μέτωπα (Βαρώσια, υποστήριξη των Αζέρων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ανάπτυξη S-400 και επικείμενες βολές στη Μαύρη Θάλασσα) και δεν φαίνεται πρόθυμη να υποχωρήσει.
Για την Αθήνα αυτή είναι μία περίοδος εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων για την κρίση του Αυγούστου. Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχουν ευχάριστα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το υποβρύχιο τύπου 214 «Παπανικολής» του Πολεμικού Ναυτικού κατόρθωσε να παραμείνει για 34 συνεχόμενες ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκτελώντας στο ακέραιο την αποστολή του.
Η δράση του «Παπανικολή» σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υποβρύχια του Στόλου και τη βοήθεια ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου πρακτικά έγειραν καθοριστικά την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ο Στόλος κατάφερε επίσης να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαχωρίσει την Αν. Μεσόγειο από το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς εκμεταλλεύτηκε τη γεωγραφία (γραμμή Ανατολική Κρήτη – Κάσος – Κάρπαθος – Ρόδος. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης οι Τούρκοι πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να μεταφέρουν δυνάμεις από το ένα θέατρο επιχειρήσεων στο άλλο.
Πηγή: tromaktiko.gr