Το καλύτερο μέρος του πρωινού ξυπνήματος δεν είναι σίγουρα (να βρούμε) μούχλα στο φλιτζάνι του καφέ μας. Αλλά αν δεν καθαρίζουμε σωστά την καφετιέρα μας, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η να μούχλα είναι αυτό που πρόκειται να έχουμε (στο πρωινό μας). Κι αν όχι μούχλα, τουλάχιστον, μικρόβια κι άλλοι ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί να μας έχουν στήσει καρτέρι.
Οι καφετιέρες συγκαταλέγονται μεταξύ των αντικειμένων με τα περισσότερα μικρόβια στο σπίτι, σύμφωνα με μελέτη του 2011 από το Εθνικό Ίδρυμα Υγιεινής (ΗΠΑ). Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι «δεξαμενές» καφέ είναι ζεστά, υγρά περιβάλλοντα, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για μούχλα και μύκητες.
Θέλουμε να απολαύσουμε αυτήν την κούπα καφέ με ηρεμία; Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσουμε την καφετιέρα μας σύμφωνα με ειδικό.
Πώς να πλύνουμε μια καφετιέρα
Αφ′ ότου φτιάξουμε τον καφέ μας, η καλλιτέχνης του καφέ, με έδρα το Ορεγκον, και συνεργάτης της Καλίφια Φαρμς, Μόργκαν Εκροθ, αναφέρει στην HuffPost ότι είναι μια καλή ιδέα να πλύνουμε στο χέρι το σκεύος που φιλοξενεί τον καφέ, ιδιαίτερα αν είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι.
«Οι περισσότερες καφετέριες για καφέ φίλτρου έχουν διπλά τοιχώματα, οπότε αν τις βάλουμε στο πλυντήριο πιάτων, αυτό μπορεί να καταλήξει να καταστρέψει τη μόνωση – γι ’αυτό συνιστώ πάντα πλύσιμο στο χέρι», δηλώνει η Εκροθ.
Συμβουλεύει την χρήση ζεστού νερού και ενός μη αρωματισμένου σαπουνιού για να το καθαρίσουμε. «Προτιμώ τα μη αρωματισμένα μόνο και μόνο επειδή δεν θέλω μυρωδιές από υπολείμματα, παρ’ ότι κάνει καλή δουλειά στο ξέβγαλμα. Δεν θέλω να διακινδυνεύσω (να πιώ) καφέ (με άρωμα) λεβάντας όταν δεν το επιθυμώ».
Ας αφαιρέσουμε τους κόκκους καφέ κι ας πλύνουμε το καλάθι
Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την καφετιέρα μας, ας πλύνουμε το καλάθι με πολύ ζεστό νερό και σαπούνι, λέει η Εκροθ. «Γενικά, τα καλάθια καφέ στις περισσότερες οικιακές μηχανές είναι ένα είδος σκληρού πλαστικού, το οποίο τελικά μπορεί να αρχίσει με την πάροδο του χρόνου να διατηρεί κάποια γεύση καθώς ο καφές καταλήγει να κολλάει. Ας χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν, πολύ ζεστό σαπουνόνερο. Το να έχουμε κάποιου είδους σφουγγαριού ή ακόμη και κάποιου είδους καθαριστικού από σύρμα είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμο, διότι μερικές φορές η βρωμιά μπορεί να συσσωρευτεί περάσει πολύς καιρός χωρίς να πλυθεί η καφετιέρα.
Εάν το καλάθι είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, ας βεβαιωθούμε ότι το έχει στεγνώσει καλά. «Συνέβη συσσώρευση σκουριάς όταν ξέχασα και δεν τα στέγνωσα (καλά)», δηλώνει η Εκροθ.
Ας κάνουμε ένα ελαφρύ καθάρισμα κάθε 10 μέρες
Οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν «ελαφρύ καθαρισμό» στις καφετιέρες τους κάθε 10 ημέρες περίπου. Αυτό συνεπάγεται τη χρήση ενός μιας σκόνης καθαρισμού η οποία βοηθά στην απομάκρυνση των ελαίων καφέ και των υπολειμμάτων. «Θα βάλω λίγη από την σκόνη στο καλάθι του καφέ μου, σαν να ήταν κόκκοι καφέ, και στη συνέχεια θα “τρέξω” έναν κύκλο νερού μέσα από αυτό», λέει η Εκροθ. «Με αυτόν τον τρόπο, όλο αυτό το υγρό καθαρισμού ωθείται μέσα από το δοχείο. Σπρώχνεται μέσα από το καλάθι και καταλήγουμε σε ένα πραγματικά ωραίο καθαρό μηχάνημα εν συνόλω».
Ας αφαλατώσουμε την καφετιέρα μας κάθε ένα με δυο μήνες
Τέλος, ας μην ξεχάσουμε να αφαλατώσουμε την καφετιέρα μας. Αυτό που βλέπουμε όταν φτιάχνουμε καφέ είναι νόστιμο ζεστό καφεδάκι με ένα φιλόξενο άρωμα. Αυτό που δεν βλέπουμε ωστόσο, είναι η συσσώρευση ορυκτών όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο που περνούν από το θερμαντικό στοιχείο της καφετιέρας μας. Σύμφωνα με την Urnex, αυτή η συσσώρευση ορυκτής κλίμακας μπορεί να εμποδίσει το νερό να φτάσει στη βέλτιστη θερμοκρασία παρασκευής του, το οποίο μπορεί να εμποδίσει τη ροή του νερού και επίσης να αποτρέψει τη σωστή θέρμανση του καφέ μας. «Γενικά, η αφαλάτωση συνιστάται κάθε δύο έως δύο μήνες», αναφέρει η Εκροθ.
Η διαδικασία αφαλάτωσης είναι λίγο χρονοβόρα – ας αφήσουμε το νερό να τρέξει μέσα από την καφετιέρας μας τρεις φορές για να την ξεπλύνουμε πλήρως – αλλά αξίζει τον κόπο για ένα καθαρό φλιτζάνι καφέ.
Μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας λύση (αφαλάτωσης) με λευκό ξύδι, αλλά η Εκροθ πιστεύει ότι είναι πιο εύκολο να αγοράσουμε ένα. «Υπάρχει μια αρκετά αξιοπρεπής γκάμα προϊόντων και συνήθως αν κοιτάξουμε την μάρκα της καφετιέρας μας θα υπάρχει μια πρόταση», λέει.
Πηγή: huffingtonpost.gr