Αλλάζει ο μεταβολισμός στα σαράντα;
Ισχύει πως είναι ευκολότερο να παχύνουμε μετά τα 40; Είναι αλήθεια ή μύθος ότι τα κιλά που παίρνουμε μπαίνοντας στην πέμπτη δεκαετία της ζωής μας θα μας συνοδεύουν για πάντα – ή έστω ο μεταβολισμός και το σώμα μας θα δυσκολευτούν πολύ να τα διώξουν;
Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν βρει πως ο βασικός μεταβολισμός (ο ρυθμός, δηλαδή, που το σώμα μας καταναλώνει θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας) μειώνεται κατά 5% κάθε δεκαετία που περνάει. Αν όμως θέλετε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να συνεχίσει να είναι δραστήριος ο μεταβολισμός σας υπάρχουν τρόποι.
Πώς να μην παχύνετε μετά τα 40
Γυμναστική – Δεν υπάρχει καλύτερο αντίδοτο για έναν αργό μεταβολισμό. Όσο περισσότερο ασκείστε και αυξάνεται η μυική σας μάζα τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε και όχι μόνο την ώρα της άσκησης αλλά και όλο το 24ωρο. Αρκούν 3 ώρες άσκηση την εβδομάδα και κατά προτίμηση συνδυάστε αεροβική άσκηση με προπόνηση ενδυνάμωσης που ενισχύει πιο γρήγορα τη μυική μάζα.
Έξυπνη διατροφή – Υπάρχουν τρόφιμα που δίνουν ώθηση στο μεταβολισμό και τον κάνουν να δουλεύει πιο σκληρά. Ανάμεσά τους είναι τα γαλακτοκομικά κυρίως χάρη στο ασβέστιο που περιέχουν, το κρέας για τις πρωτεΐνες του, οι ωμοί ξηροί καρποί που περιέχουν καλά λιπαρά και άλλες ωφέλιμες ουσίες, το πράσινο τσάι και ο καφές – με μέτρο.
Συχνά γεύματα – Αν πιστεύετε πως παραλείποντας ένα γεύμα θα χάσετε πιο γρήγορα βάρος κάνετε λάθος. Προσπαθήστε να τρώτε πολλά αλλά μικρά γεύματα μέσα στη μέρα (6-8 είναι το ιδανικό) ώστε να κρατάτε τον μεταβολισμό σας σε εγρήγορση.
Τι είναι ο βασικός μεταβολισμός;
Ο ΒΜ ρυθμός είναι το σύνολο της ενέργειας, θερμίδες δηλαδή, που χρειαζόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας για ένα 24ωρο ώστε να εκτελέσουμε βασικές λειτουργίες όπως αναπνοή, χτύπος της καρδιάς, κυκλοφορία του αίματος, διάφορες κυτταρικές λειτουργίες, τη διατήρηση θερμοκρασίας σώματος, ορμονολογικές ρυθμίσεις. Ο βασικός μεταβολισμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζεται από παράγοντες όπως: ηλικία, ορμόνες, φυσική δραστηριότητα, θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κληρονομικότητα, επιφάνεια του σώματος, μυϊκή μάζα. Ακόμη αντιπροσωπεύει το 75% των ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών.
Συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του ύψους, του βάρους και της φυσικής δραστηριότητας, προκύπτει η εκτιμώμενη ενεργειακή κατανάλωση, δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που χρειαζόμαστε ημερησίως με βάση τους παραπάνω παράγοντες.
Όσο πιο υψηλός είναι ο μεταβολισμός σας, τόσο πιο πολλές θερμίδες μπορείτε να προσλαμβάνετε χωρίς να παίρνετε βάρος.
Ακόμη, ορμονολογικοί παράγοντες σε καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, επιβραδύνουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.
Όσο μεγαλώνουμε συνεπώς επέρχεται μια φυσιολογική μείωση λόγω των παραπάνω αλλαγών και ειδικά στις γυναίκες μετά τα 50 έτη έχουμε «ραγδαία» πτώση του ΒΜ λόγω διαφόρων ορμονολογικών αλλαγών. Συνεπώς, παρατηρείται πρόσληψη βάρους ενώ δεν έχουν αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά τους, και δυσκολία στην απώλεια αυτών των περιττών κιλών.
Πηγή: capital.gr