Το συχνό και απαραίτητο για την υγεία μας, πλύσιμο χεριών προκαλεί σε μεγαλο ποσοστό ανθρώπων, διάφορες δερματίτιδες και ξηρότητα. Τα αντισηπτικά επίσης αλλά και η χρήση γαντιών επηρεάζουν φυσικό PH του δέρματος.
Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο για την δερματίτιδα στην εποχή του κορωνοϊού:
«Στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος, αυτήν που αγγίζουμε, υπάρχει ο δερματικός φραγμός. Ο ρόλος του, μεταξύ άλλων, είναι να συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό του σώματος και να συμμετέχει στην προστασία από εισβολείς από το περιβάλλον. Αποτελείται από τα κερατινοκύτταρα που βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο και τα μεταξύ τους λιπίδια. Η αναλογία και η κατανομή των λιπιδίων έχουν σημαντικό ρόλο στο πόσο ενυδατωμένο είναι το δέρμα μας και στο πόσο ομαλά φεύγουν τα νεκρά κερατινοκύτταρα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και πρέπει να απομακρύνονται από την επιδερμίδα μας».
Σε μικρό ποσοστό εμφανίζεται αλλεργική δερματίτιδα
Σύμφωνα με τη δερματολόγο, τα αντισηπτικά και τα απολυμαντικά, που πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνά αυτή την περίοδο, επηρεάζουν τα λιπίδια του δερματικού φραγμού. Ως αποτέλεσμα τα κερατινοκύτταρα της τελευταίας στιβάδας της επιδερμίδας, δεν ενώνονται με τον ιδανικό τρόπο μεταξύ τους, και ελαττώνεται η ικανότητα του δερματικού φραγμού να συγκρατεί υγρασία. Αποτέλεσμα: το δέρμα γίνεται τραχύ και ξηρό, ή σε άλλες περιπτώσεις κόκκινο, με κνησμό, ίσως και με ρωγμές ή αιμορραγία. «Οι περισσότεροι άνθρωποι και ανάλογα με την ανοχή του δέρματός τους θα εκδηλώσουν ερεθιστική δερματίτιδα διαφορετικής βαρύτητας με την πολύ συχνή χρήση αντισηπτικών. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, τα αντισηπτικά / απολυμαντικά θα ευαισθητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θα δημιουργηθεί αλλεργική δερματίτιδα».
Τι μπορούμε να κάνουμε
1. Ειδικές κρέμες χεριών που ενισχύουν τον δερματικό φραγμό κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτές περιέχουν λιπίδια τα οποία δημιουργούν μία προστατευτική στιβάδα και αναπληρώνουν αυτά που έχουν απομακρυνθεί. Σε μία μελέτη βρέθηκε ότι η συχνή χρήση κρέμας χεριών οδήγησε σε βελτίωση των συμπτωμάτων της ερεθιστικής δερματίτιδας από αντισηπτικά. Οι συμμετέχοντες που την εφάρμοσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα μπόρεσαν να ανέχονται ως και 50% παραπάνω πλύσιμο χεριών από ότι αυτοί που δεν εφάρμοζαν κρέμα.
2. Αν πλένουμε τα χέρια μας με αντισηπτικά και αμέσως μετά εφαρμόζουμε και διαλύματα ή βάζουμε γάντια αυξάνουμε την πιθανότητα ερεθισμού.
3. Επίσης, αν και αυτές τις ημέρες ίσως δεν έχουμε την πολυτέλεια επιλογής, καλό είναι να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο ερεθιστικά προϊόντα γίνεται. Αυτά με οινόπνευμα είναι λιγότερο ερεθιστικά από άλλα αντισηπτικά (πάντα σε συνάρτηση και με τη συγκέντρωση) και η αιθανόλη τείνει να είναι λιγότερο ερεθιστική από την n-προπανόλη ή την ισοπροπανόλη.
Πηγ: newsbreak.gr