Διάλογο εφ’ όλης της ύλης ζητά με την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την απόσυρση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορώντας την Ελλάδα πως δεν θέλει διάλογο και… κρύβεται πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε για την απόσυρση του Oruc Reis: «Υπήρχαν κι άλλες δύο ευκαιρίες για διπλωματία. Η μία όταν είχε αποσυρθεί για συντήρηση και την άλλη φορά, επειδή η Μέρκελ είχε ζητήσει από τον πρόεδρό μας. Τώρα όμως τελείωσαν οι εργασίες του. Τώρα η Ελλάδα, ποια δικαιολογία θα βρεί;»
Για το ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Θέλεις διάλογο μαζί μας, ως δύο γείτονες, να λύσουμε τα ζητήματά μας μέσω της διπλωματίας ή θα συνεχίσεις να κρύβεσαι πίσω από την ΕΕ;»
Η πρώτη αντίδραση Ερντογάν μετά τις κυρώσεις
Την επιθυμία να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Τρίτη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην πρώτη επικοινωνία του Τούρκου ηγέτη με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ» και να «ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες με την Ένωση εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της» και «στη βάση κοινών συμφερόντων», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Κατά τον Ερντογάν, το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για τη δημιουργία πιο «θετικού» κλίματος.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την ετοιμότητα της Αγκυρας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις.
Τονίζοντας ότι η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στη νομιμότητα, υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει πάντοτε τις απαραίτητες προσπάθειες για δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην περιοχή.
«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, μια μέρα μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών συστημάτων S-400.
Πηγή: newpost.gr