Σαφή προειδοποίηση για έκρηξη κρουσμάτων και εξόντωση του ΕΣΥ απηύθυνε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ζήτησε σκληρό lockdown άμεσα.
Για κρούσματα που μπορεί να ανέρχονται από 6.000-10.000 την ημέρα γεγονός που θα σημάνει και εξόντωση του ΕΣΥ προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αυστηρό lockdown.
Όπως δήλωσε στο GRTimes, κίνδυνος υπάρχει και για τα πολύ μεταδοτικότερα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. «Δεν έχουμε δεδομένα για να υπολογίζουμε την πορεία του νοτιοαφρικανικού στελέχους», προειδοποίησε.
«Αυτή ακριβώς είναι η επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος συγκεκριμένα, έχει όλο τον πληθυσμό στη διάθεσή του, καθώς μπορεί να επαναμολύνει όσους έχουν ήδη νοσήσει. Αν προχωρήσουμε σε lockdown, θα έχουμε καταφέρει να δαμάσουμε την πανδημία, διότι αν επιτευχθεί η διασπορά δε θα υπάρξει εύκολα επιστροφή», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Για την απόκλιση σχετικά με το εύρος των κρουσμάτων που υπολογίζονται σημειώνει ότι:
«Ο λόγος που λέμε ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται από 6.000 σε 10.000, χωρίς να λέμε με ακρίβεια τον αριθμό, είναι διότι δε γνωρίζουμε τον πραγματικό ρυθμό υπερμετάδοσης του βρετανικού στελέχους. Έχει προκύψει, ότι είναι 56% μεταδοτικότερο, ποσοστό το οποίο αποτελεί ουσιαστικά έναν μέσο όρο. Οι Βρετανοί, είπαν ότι μπορεί να είναι από 35-70% πιο μεταδοτικό».
Όπως εξήγησε σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο, αν το 56% είναι πραγματικό, τότε θα έχουμε 6.000 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση του νέου κύματος.
«Αν ισχύει το μέγιστο ποσοστό, δηλαδή το 70%, τότε θα έχουμε 10.000 κρούσματα. Φυσικά, το πιθανότερο σενάριο, είναι τα 6.000 κρούσματα», διευκρίνισε.
Στις προβλέψεις δεν περιλαμβάνεται το μεταλλαγμένο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής, με τον καθηγητή να επικρίνει τον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που δεν πραγματοποιείται αλληλούχιση, δηλαδή ανάλυση των τεστ για τον εντοπισμό του στελέχους που μόλυνε το κάθε κρούσμα, τα δεδομένα που έχει στα χέρια του για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος είναι ελλιπή.
«Δεν ξέρουμε την πραγματική διασπορά. Η πρόβλεψη για 6.000-10.000 κρούσματα, δεν περιλαμβάνει το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, το οποίο είναι και πιο μεταδοτικό και επαναμολύνει όσους έχουν νοσήσει» ανέφερε.
Μάλιστα, τόνισε ότι αν συνεχίσει αυτό ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε ένα τραγικό λάθος «αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρό πρόβλημα τον Μάρτιο».
Και αυτό σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη γιατί θα είμαστε «τυφλοί» για την πορεία της πανδημίας», εξηγώντας ότι το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί, απαιτεί δεδομένα τα οποία δεν δίνονται.
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε κρούσματα για να δράσουμε.
«Είμαι τρελός να ζητάω lockdown χωρίς λόγο; Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό και δούμε την αύξηση όμως, να μην πούμε ότι έγινε ξαφνικά. Τίποτα δεν έγινε ξαφνικά», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, διεμήνυσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ότι δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, αλλά αυστηρής τήρησης των ήδη υπαρχόντων, για την αποφυγή του τρίτου lockdown το οποίο όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θα είναι «επώδυνο» και θα λειτουργήσει καταστροφικά για την πανδημία.
Πηγή: sputniknews.gr