«Να μας αποζημιώσει το κράτος, έχουμε πληγεί και εμείς από τον κορωνοϊό»
Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές πορτοκαλιού στη Σαλμώνη του δήμου Πύργου, αφού λόγω του κορωνοϊού, τα πορτοκάλια τους έχουν μείνει αδιάθετα, με αποτέλεσμα να έχουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Εκεί που τα προηγούμενα χρόνια, τέτοια εποχή, η παραγωγή τους είχε ήδη πουληθεί, πλέον το 80% και άνω της παραγωγής τους έχει μείνει πάνω στα δέντρα και δυστυχώς λόγω της υγρασίας, αλλά και των άσχημων καιρικών συνθηκών, οι καρποί πέφτουν κάτω στο έδαφος και σαπίζουν.
Και φυσικά οι παραγωγοί πορτοκαλιού αγωνιούν για το μέλλον τους, αφού μη μπορώντας να διαθέσουν το προϊόν τους, όχι μόνο δεν θα έχουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, αλλά δεν θα μπορούν να προετοιμάσουν και την παραγωγή για την επόμενη χρονική περίοδο. Ζητούν λοιπόν από την πολιτεία να τους ενισχύσει όπως έχει ενισχύσει και άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς μεγάλη γραφειοκρατία, αφού η κατάσταση δεν πάει άλλο και είναι όλοι σε πολύ δύσκολη οικονομική, αλλά και ψυχολογική κατάσταση.
Η εφημερίδα «Πατρίς» βρέθηκε στην κοινότητα Σαλμώνη του δήμου Πύργου και μίλησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού συλλόγου, αλλά και τους παραγωγούς, οι οποίοι με πόνο ψυχής εξομολογήθηκαν ότι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ζητάνε άμεσα λύσεις.
«Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για μας»
Ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σαλμώνης μας τόνισε ότι η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι τραγική γι’ αυτούς και ζητούν την ενίσχυση του κράτους.
«Επανειλημμένως έχουμε στείλει σχετικά έγγραφα για το πορτοκαλί στο υπουργείο, από τις 11 Δεκεμβρίου μάλιστα, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία απάντηση και κανένα ενδιαφέρον. Εμείς ζητάμε ενίσχυση αφού η παραγωγή θα χαθεί. Αν όχι όλη, το μεγαλύτερο μέρος θα χαθεί. Η πολύ υγρασία θα καταστρέψει τα πορτοκάλια. Ζητάμε να σκύψει σε αυτό το πρόβλημα το κράτος και να βοηθήσει τους αγρότες. Όπως έχει ενισχύσει άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως τους ανέργους, να ενισχύσει και τους αγρότες. Τα πορτοκάλια μας αυτή τη στιγμή είναι απούλητα. Αυτό γίνεται μόνο λόγω κορωνοϊού; Εμείς αυτό πιστεύουμε, αφού άλλες φορές τέτοια εποχή δεν υπήρχε απούλητο πορτοκάλι. Τώρα ζήτημα είναι αν έχουνε φύγει 2.000 τόνοι από τους συνολικά 10.000 πού είναι η παραγωγή μας. Μιλάμε για 8.000 τόνους που είναι απούλητοι. Έχουμε και τις καταστροφές από την προηγούμενη κακοκαιρία που έκανε μεγάλη ζημιά. Και ο αέρας που είχαμε προχθές το βράδυ πάλι έριξε τα πορτοκάλια. Από την πολλή υγρασία όμως που θα υπάρχει από δω και πέρα το δέντρο θα έχει μεγάλες απώλειες».
«Κορωνοιός και εγκατάλειψη της πολιτείας μας έχουν φέρει σε αυτό το σημείο»
Ο Δημήτριος Ηλιόπουλος κάτοικος Σαλμώνης και παραγωγός πορτοκαλιού δηλώνει και αυτός ότι τα πορτοκάλια έχουν μείνει απούλητα λόγω του κορωνοιού.
«Έχουμε πολλά προβλήματα φέτος με το πορτοκάλι. Γενικά το χωριό μας στηρίζεται σε αυτό το προϊόν. Είναι η ζωή του δηλαδή και αν δεν πουλήσει το πορτοκάλι και δεν εισπράξει χρήματα θα είναι δυσοίωνο το μέλλον, δεν θα μπορούμε μετά να καλλιεργήσουμε, να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Για αυτό φταίει και ο κορωνοϊός, αλλά και η εγκατάλειψη της πολιτείας στον αγρότη και πρέπει αυτό το πράγμα κάπως να διορθωθεί. Όπως προστατεύουν όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες, έτσι θα πρέπει να προστατεύσουν και τον αγρότη για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να κοιτάξει το μέλλον κάπως πιο αισιόδοξα. Είχαμε ζημιές και από την πρόσφατη κακοκαιρία».
«Να μας δώσουν τα χρήματα που μας χρωστάνε»
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αθανασούλης κάτοικος Σαλμώνης και παραγωγός πορτοκαλιού θίγει και το ζήτημα των χρεών που έχουν προς αυτούς οι επαγγελματίες της τυποποίησης και χυμοποίησης του πορτοκαλιού.
«Εγώ θέλω να θίξω και ένα άλλο θέμα που αντιμετωπίζουμε με τους «μπαταχτσήδες» επιχειρηματίες, που μας παίρνουν τα προϊόντα και δεν μας πληρώνουν. Έχουμε φτάσει στο αμήν με αυτούς τους επιχειρηματίες, αφού μας χρωστάνε για πολλά χρόνια χρήματα. Αν την υπομονή μας την εκλαμβάνουν σαν υποχωρητικότητα κάνουν λάθος. Ο θυμός και το πληγωμένο φιλότιμο έχει φτάσει στο έπακρον. Θα πληρώσουν για αυτό. Και να κάνω έκκληση προς τους έγκριτους νομικούς βουλευτές του νομού Ηλείας στο σεβαστό κύριο τον Κώστα Τζαβάρα, το κύριο Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον κύριο Διονύση Καλαματιανό να μας στηρίξουν με τις νομικές τους γνώσεις, έστω και ανθρώπινα. Για να μην ισχύσει αυτό που λέει ο Βάρναλης στην αληθινή απολογία του Σωκράτη, «δίκαιο Εστί το του κρίτωνος συμφέρον».
«Πως θα ζήσει αυτό το χωριό;»
Τέλος ο Διονύσιος Αθανασούλης κάτοικος Σαλμώνης και παραγωγός πορτοκαλιού δηλώνει ότι δεν έχει πουλήσει ούτε μια κλούβα έως τώρα.
«Είμαι παραγωγός και εγώ και η σύζυγός μου είναι επαγγελματίας αγρότης, έχει βιβλία, αυτό το χωριό ζει από τα πορτοκάλια, υπάρχει αβεβαιότητα τεράστια, εγώ πιστεύω επειδή τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε τέτοιο θέμα, το πρόβλημα αυτό είναι από τον κορωνοίό. Λόγω του ιού δεν τραβιέται το πορτοκάλι. Πρέπει να μας βοηθήσει η πολιτεία, γιατί το χωριό καταστρέφεται… Η παραγωγή μας είναι αδιάθετη, εγώ έχω ένα περιβόλι, έχω 150 τόνους και δεν έχω πουλήσει αυτή τη στιγμή ούτε κλούβα. Τι να κάνουμε; Πώς θα ζήσουμε εμείς; Αυτό το χωριό γενικότερα πώς θα ζήσει; Δεν έχω μόνο εγώ πρόβλημα, αλλά το 80% του χωριού. Πολλές ομάδες στην Ελλάδα στηρίζονται από το κράτος λόγω του κορωνοϊού. Πρέπει να στηριχτούμε και εμείς. Είχαμε ακόμη και ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία, αφού πολλά από τα πορτοκάλια έπεσαν κάτω στο έδαφος. Τα προηγούμενα χρόνια την παραγωγή μας την έχουμε πουλήσει. Τώρα έχουμε πολύ μεγάλη πτώση. Τεράστια».
Πηγή: patrisnews.com