Τη βούληση της κυβέρνησης να βελτιώσει το εισόδημα των πολιτών και παράλληλα να βελτιώσει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ANT1.
Όπως τόνισε ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, στην κυβέρνηση έχουν απόλυτη επίγνωση ότι το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει και τη χώρα μας συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα τη μεγάλη πρόκληση που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση.
Με τη δέσμη μέτρων για τη στήριξη οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων απέναντι στις ανατιμήσεις, ειδικά στην ενέργεια να έχει φθάσει το τελευταίο τετράμηνο του 2021 στο 1,3 δισ. ευρώ, στα οποία προστίθενται 400 εκατομμύρια για τον Ιανουάριο 2022, η άνοδος του πληθωρισμού και στη χώρα μας φέρνει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε τρόφιμα, με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει για μια ακόμη φορά πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.
Οι υπολογισμοί που κάνει η κυβέρνηση για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής δείχνουν ότι το δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% μόνο για το ψωμί φθάνει τα 140 εκατ. ευρώ το χρόνο, για τα φρούτα περίπου 160 εκατ. ευρώ, για τα λαχανικά περίπου 80 εκατ. ευρώ ενώ για το κρέας μια μείωση του ΦΠΑ στο 6% θα είχε δημοσιονομικό κόστος πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση με βάση την έκταση που θα λάβει η ακρίβεια αλλά και τις αντοχές του προϋπολογισμού. Οι εκτιμήσεις ότι η ακρίβεια θα έχει προσωρινό χαρακτήρα έχουν ήδη διαψευστεί καθώς όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.
Ο προβληματισμός ώστοσο που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο δεν αφορά μόνο το υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Αφορά το κατά πόσο τα μέτρα θα έχουν αποτελέσματα στην τσέπη των καταναλωτών.
Παράλληλα, στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα «γενναία» αύξηση του κατώτατου μισθού, πιθανότατα πριν από το Πάσχα.
Πηγή: newsbomb.gr