Μια 24χρονη κοπέλα σκοτώθηκε μπροστά στην αδερφή και μία φίλη τους. Τρία χρόνια μετά το Πολυλίμνιο εξακολουθεί να κρύβει παγίδες θανάτου…
Σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων παραπέμπονται συνολικά 41 άτομα για την τραγική ιστορία στο Πολυλίμνιο Χαραυγής, όπου τον Αύγουστο του 2016, εξαιτίας κατολισθήσεων, σκοτώθηκε μια 24χρονη κοπέλα από την Πάτρα και τραυματίστηκε σοβαρά η 25χρονη φίλη της, από την Καλαμάτα.
Κι αυτό δεν ήταν το μοναδικό τραγικό περιστατικό. Παρότι από το καλοκαίρι του 2016 το Πολυλίμνιο θεωρείται κλειστό και προειδοποιητικές πινακίδες ενημερώνουν τον κόσμο πως εισέρχεται στα μονοπάτια και τις λίμνες με δική του ευθύνη, πολύς κόσμος συνεχίζει να το επισκέπτεται.
Έτσι, φέτος τον Ιούνιο ένας 22χρονος Αλβανός, έχασε τη ζωή του έπειτα από βουτιά από βράχο 20 μέτρων στη λίμνη Κάδη στο Πολυλίμνιο. Οι δύτες τον ανέσυραν νεκρό από βάθος 6 μέτρων.
Η τραγωδία του 2016
Παραμονές του 15αύγουστου του 2016 τρεις φίλες, δύο αδελφές από την Πάτρα και μια φίλη τους από την Καλαμάτα, έκαναν διακοπές στην περιοχή και πήγαν να θαυμάσουν το Πολυλίμνιο.
Όσο ήταν εκεί συνέβη μεγάλη κατολίσθηση με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τα τρία κορίτσια. Η άτυχη 24χρονη κοπέλα από την Πάτρα σκοτώθηκε ακαριαία και η αδελφή της τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά. Σοβαρά τραυματίστηκε και η 25χρονη φίλη τους.
Η προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε τότε από τις εισαγγελικές Αρχές ολοκληρώθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με την άσκηση ποινικών διώξεων σε συνολικά 41 άτομα. Κατηγορούμενοι είναι ο τότε δήμαρχος Μεσσήνης, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει το Πολυλίμνιο, και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και ο δασάρχης Καλαμάτας. Η δίκη έχει προγραμματισθεί για τις 14 Ιανουαρίου του 2020 στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.
Πολυλίμνιο: Μια μεγάλη παγίδα
Από τότε το Πολυλίμνιο θεωρείται κλειστό, ωστόσο κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες τουρίστες το επισκέπτονται. Μάλιστα, όπως προαναφέραμε, φέτος σημειώθηκε άλλο ένα τραγικό περιστατικό, με ένα νεαρό να χάνει τη ζωή του κάνοντας βουτιά από βράχο.
Σύμφωνα με το tharrosnews.gr, σε αυτοψία που είχε κάνει το ΙΓΜΕ το 2016 ανέφερε στην έκθεσή του μεταξύ άλλων: «Δεν είναι σαφές αν οι υπάρχουσες υποδομές πληρούν τις συνθήκες ασφάλειας και ικανοποιούν τις ανάγκες του πλήθους των επισκεπτών, αφού δεν υπάρχει επίσημη Διαχειριστική Μελέτη για το σύνολο της περιοχής, ούτε Υπεύθυνος Φορέας Διαχείρισης. Ακόμα, από την τεχνικογεωλογική εξέταση προέκυψε ότι ο κίνδυνος καταπτώσεων από τα πρανή του Πολυλιμνίου είναι υπαρκτός.
Η χρονική στιγμή, η συχνότητα και η κλίμακα εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων δεν μπορούν να υπολογιστούν, αφού, εκτός των άλλων παραμέτρων, επηρεάζεται σημαντικά από τυχαίους και απρόβλεπτους παράγοντες, όπως είναι ο σεισμός ή η έντονη βροχόπτωση. Τονίζεται ότι ιδιαίτερα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, σε ώρα που κινείται πολύς κόσμος κατά μήκος της διαδρομής του φαραγγιού, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές, δεδομένου ότι η μορφολογία του χώρου δεν προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους επισκέπτες».
Πηγή: newsit.gr