Τι είναι το ταχίνι
Το ταχίνι είναι λιπαρή πάστα από ψημένο, τριμμένο, ξεφλουδισμένο σουσάμι που χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Βόρειας Αφρικής, της Ελλάδας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Το ταχίνι κυκλοφορεί στην αγορά σε δύο τύπους: από σουσάμι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο.
Το ταχίνι, στην κλασική του μορφή, αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής αλέσεως) και κατόπιν αλέθεται. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα προϊόντα ταχινιού που περιέχουν επιπλέον συστατικά, όπως π.χ. ταχίνι με μέλι ή κακάο ή πορτοκάλι, τα οποία ικανοποιούν διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις. Πρόκειται για ένα πολύτιμο τρόφιμο καθώς περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για την καλή υγεία του οργανισμού μας.
Οι περισσότεροι το θυμούνται μόνο σε περιόδους νηστείας, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν τα πραγματικά του οφέλη, αφού αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών φαγητών.
Τι κερδίζετε με μόλις μία κουταλιά ταχίνι
➜ Ενέργεια 89 θερμίδες
➜ Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
➜ Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
➜ Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
➜ Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
➜ Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
➜ Ασβέστιο 64 mg
➜ Σίδηρος 1,34 mg
➜ Μαγνήσιο 14 mg
➜ Φώσφορος 110 mg
➜ Κάλιο 62 mg
➜ Νάτριο 17 mg
➜ Ψευδάργυρος 0,69 mg
➜ Χαλκός 0,242 mg
➜ Μαγγάνιο 0,218 mg
➜ Σελήνιο 0,3 μg
➜ Θειαμίνη 0,183 mg
➜ Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
➜ Νιασίνη 0,818 mg
➜ Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
➜ Βιταμίνη Β6 0,022 mg
➜ Φυλλικό οξύ 15 μg
➜ Βιταμίνη E 0,04 mg
Πώς μας ωφελεί το ταχίνι
– Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου
– Καταπολεμά τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού
– Εμποδίζει λόγω των συστατικών του την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης
– Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό
– Λόγω των λιγνανών συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
– Είναι ιδανικό για διαβητικούς καθώς έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
10 λόγοι για να τρως ταχίνι
Το ταχίνι είναι πλούσιο στις λιγνάνες σησαμίνη και σησαμόλη οι οποίες φαίνεται να μειώνουν την χοληστερόλη.
Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και επιπλέον ελαττώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Είναι καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου, τα οποία ρίχνουν την πίεση με φυσικό τρόπο.
Φαίνεται να δρα προστατευτικά σε ορισμένους ορμονοεξαρτώμενους τύπους καρκίνου.
Συμβάλει στην υγεία των οστών λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο.
Σε κλινικές μελέτες για την αρθρίτιδα έχει βρεθεί ότι το ταχίνι βελτιώνει τον πόνο και δεν έχει τις παρενέργειες του φαρμάκου που χορηγείται στις περιπτώσεις αυτές.
Βοηθάει στην πρόληψη και στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.
Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες το καθιστά πολύτιμο βοηθό για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού.
Είναι πλούσιο σε χαλκό που είναι απαραίτητος για την πρόσληψη σιδήρου βασικού συστατικού της αιμογλοβίνης. Έτσι, έχουμε καλύτερη κυκλοφορία και καλύτερη λειτουργία των διαφόρων οργάνων του σώματος.
Σημαντική η συμβολή του στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου.
Τα θρεπτικά συστατικά
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α.), αμινοξέα και υδατάνθρακες. Σπάνια μία και μόνο τροφή καταφέρνει να συνδυάζει όλα αυτά τα συστατικά, που είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και για το λόγο αυτό, το ταχίνι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υπέρ-τροφή (superfood).
Το ταχίνι, περιέχει επίσης σε ποσοστό 20% φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες όμως είναι χαμηλής βιολογικής αξίας. Όταν όμως συνδυαστεί με τρόφιμα όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιες των ζωικών πρωτεϊνών!
Ιδέες για να το απολαύσετε:
• Ως προϊόν επάλειψης σε ψωμί, φρυγανιές ή σε ψωμάκι σαν τοστ μόνο του ή με λίγο μέλι ή αναμειγμένο με κακάο για γεύση και υφή που θυμίζει πραλίνα.
• Αναμειγμένο με γιαούρτι, μπανάνα ή άλλα φρούτα.
• Σε αραβικές πίτες, σάλτσες για ζυμαρικά ή σαλάτες λαχανικών, σούπες με λαχανικά και θαλασσινά και σε πολλά ακόμα φαγητά.
• Ως ξεχωριστό dressing για τις σαλάτες, ανακατεύοντας ταχίνι με λίγο χυμό λεμονιού και μέλι. Μια άλλη ιδέα είναι dressing με ταχίνι, αβοκάντο, χυμό λεμονιού, και μερικές σταγόνες ταμπάσκο.
• Αναμειγμένο με πολτοποιημένα ρεβίθια (χούμους) ή άλλα όσπρια, όπως άσπρα φασόλια.
• Μαζί με κακάο σκόνη, χαρουπάλευρο ή ρευστή σοκολάτα για να φτιάξετε γλυκές πίτες, κέικ, κουλουράκια και μπάρες με νιφάδες δημητριακών.
• Ντιπ: για ένα υγιεινό σνακ προσθέστε σε λίγο ταχίνι, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και συνοδεύστε το με ωμά λαχανικά π.χ. καρότα, αγγουράκια, πιπεριές κομμένα σε στικς, σέλερυ, ντοματάκια, ραπανάκια.
• Σαν συστατικό σε σπιτικά γλυκά όπως το κέικ και τα μπισκότα.
Ταχίνι: Πιθανά οφέλη για την υγεία
Υγεία της καρδιάς
Το σουσάμι περιέχει τις μοναδικές ουσίες λιγνάνες, σησαμίνη και σησαμόλη, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη. Το επιστημονικό περιοδικό Nutrition Research δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία συμμετέχοντες κατανάλωσαν 40 γραμμάρια ταχινιού την ημέρα. Μετά από 4 εβδομάδες, η μέση ολική και η LDL (“κακή”) χοληστερόλη τους μειώθηκε κατά 6,4% και 9,5%, αντίστοιχα. Όταν οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στην κανονική διατροφή τους χωρίς ταχίνι, στις επόμενες 4 εβδομάδες η χοληστερόλη τους, επέστρεψε στα αρχικά της επίπεδα.
Όπως είδαμε παραπάνω, το ταχίνι έχει πολλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των τύπων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο.
Καρκίνος
Οι λιγνάνες, χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά, έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα. Οι λιγνάνες, η σησαμίνη και το σησαμελαίου στο ταχίνι προσκολλώνται στους υποδοχείς των οιστρογόνων και προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους που σχετίζονται με τις ορμόνες.
Αρθρίτιδα
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Rheumatic Diseases, εξέτασε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γονάτου στους οποίους δόθηκε είτε γλυκοζαμίνη και Tylenol δύο φορές την ημέρα (μια τυποποιημένη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα) ή 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι ανά ημέρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν ταχίνι είχαν καλύτερες αποτελέσματα σε τεστ για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, ανέφεραν λιγότερο πόνο και δεν είχαν φυσικά τις αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με το Tylenol.
Υγεία των οστών
Η υψηλή περιεκτικότητα που έχει το ταχίνι σε μαγνήσιο είναι ευεργετική για τη διατήρηση υγιών οστών. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με μια μεγαλύτερη πυκνότητα των οστών και με την μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Ταχίνι: Τι πρέπει να προσέξετε;
Εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητας του ταχινιού σε απλά σάκχαρα καθώς και του σχετικά χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, αποτελεί ένα τρόφιμο κατάλληλο για κατανάλωση από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Από την άλλη, εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του απόδοσης (90 περίπου θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας), θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε, ειδικά εάν βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Πηγή: mednutrition.gr, newsitamea.gr