Οι αυξήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες έχουν προκαλέσει τον αναγκαστικό διπλασιασμό στις τιμές του ψωμιού. Τα νοικοκυριά μειώνουν την κατανάλωση και οι αρτοποιοί είναι στα πρόθυρα λουκέτων.
Δεν σταματούν να ανεβαίνουν οι τιμές όλων των προϊόντων με αποτέλεσμα ένα νοικοκυριό να στερείται ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά, όπως το ψωμί.
Ειδικότερα για το ψωμί, στην Ελλάδα, η αύξηση δεν είναι ίδια με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο το ποσοστό αύξησης είναι αρκετά μεγάλο και ακόμα είναι η αρχή…
Αν και τον τελευταίο χρόνο τα παραδοσιακά αρτοποιεία προσπάθησαν να μην αυξήσουν τις τιμές στα προϊόντα τους, αλλά επιβαρύνθηκαν οι ίδιοι με τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες, σημαντικό μέρος των αυξήσεων έχει ήδη «εισβάλλει» στην αγορά σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η τιμή της φρατζόλας αυξήθηκε κατά 18,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου η αύξηση ήταν μόνο 2%.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», οι συνεχείς αυξήσεις στη ενέργεια «καίνε» τα αρτοποιεία και οι επαγγελματίες του κλάδου λένε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απορρόφηση των αυξήσεων καλώντας την πολιτεία να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ στην ενέργεια για να μη γίνει το ψωμί είδος πολυτέλειας.
Επιπλέον σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση σε σχέση με τις 27 χώρες της ΕΕ ως προς την αύξηση της τιμής του ψωμιού, όπου σε ετήσια βάση είναι 18% άνωθεν. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία με 66% και τη Λιθουανία με 33% ενώ οι χαμηλότερες στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).
Το ενεργειακό πλήττει τους αρτοποιούς
Η φρατζόλα δεν μπαίνει πλέον καθημερινά στο οικογενειακό τραπέζι, αλλά αντιθέτως κάθε δεύτερη ή και τρίτη ημέρα. Η τιμή του ψωμιού δεν είναι συγκεκριμένη αλλά διαμορφώνεται αναλόγως τα αρτοποιεία, ενώ κυμαίνεται από 90 λεπτά μέχρι και 1,50 ευρώ.
Ωστόσο τα κόστη της ενέργειας πλήττουν τόσο πολύ τους αρτοποιούς, οι οποίοι δεν έχουν πολλά περιθώρια ανταγωνισμού στις τιμές πώλησης του ψωμιού.
Οι τιμές των πρώτων υλών πλέον, όπως αλεύρι, σουσάμι, λάδια κ.α. έχουν διπλασιαστεί και κατά συνέπεια αυτό προκαλούσε ανατιμήσεις και στα προϊόντα των αρτοποιών, τα οποία θα αναγκαστούν να αυξήσουν κι άλλο λόγω του συνεχούς ράλι τιμών στην ενέργεια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) Μιχάλη Μούσιο, για να επιβιώσουν τα χιλιάδες αρτοποιεία της χώρα και με δεδομένο ότι είναι από τις πλέον ενεργοβόρες επιχειρήσεις, θα πρέπει η τιμή της κιλοβατώρας να μην υπερβαίνει τα 15 – 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 13% στο 6%, όπως και να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο.
Όπως αναφέρουν «Τα ΝΕΑ», από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τους ίδιους, ο συνολικός τζίρος των παραδοσιακών αρτοποιείων έχει μειωθεί κατά 20%, δηλαδή κατά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ. Σε ερώτηση εάν η κατάσταση οδηγεί σε αναπόφευκτες αυξήσεις απάντησαν ότι για να καλυφθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να έχει διπλασιαστεί, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει. «Κάποιες μικρές αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, όμως ο φούρνος της γειτονιάς δεν είναι σουπερμάρκετ που μπορεί να αλλάζει τις τιμές σε καθημερινή βάση. Οι φούρνοι της γειτονιάς έχουν άλλου είδους σχέση με τον καταναλωτή και διαφορετική πολιτική στις αυξήσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΑΕ.
Με τον κίνδυνο λουκέτου τα αρτοποιεία
Η μείωση στην κατανάλωση του ψωμιού, φέρνει πτώση του τζίρου και σε συνδυασμό με τα τεράστια λειτουργικά κόστη ενός αρτοποιείου, οι ιδιοκτήτες πιέζονται όλο και περισσότερο. Ήδη από την αρχή του χρόνου περίπου 204 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα έχουν κλείσει, ενώ στα πρόθυρα για λουκέτο βρίσκονται περίπου το 10% – 15% των 14.400 βιοτεχνικών αρτοποιείων που λειτουργούν στη χώρα.
Στα στοιχεία που παρουσίασαν οι αρτοποιοί φαίνεται ότι το κόστος ενέργειας για τις επιχείρησης τους έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Για παράδειγμα αρτοποιείο που πλήρωνε 1.980 ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα το καλοκαίρι του 2021, φέτος τον Οκτώβριο πήρε λογαριασμό στα 5.914 ευρώ.
Άλλο αρτοποιείο που το καλοκαίρι του 2021 πλήρωνε 870 ευρώ για φυσικό αέριο, τον περασμένο μήνα κλήθηκε να πληρώσει 2.600 ευρώ, ενώ σημαντικές είναι και οι αυξήσεις για εκείνες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πετρέλαιο.
Αντίστοιχα, στα ύψη είναι και οι τιμές στις πρώτες ύλες με το ηλιέλαιο από τα 10 ευρώ το δεκάλιτρο να είναι στα 33 ευρώ, το αλεύρι από 12 ευρώ το 25κιλο τσουβάλι να είναι στα 24-25 ευρώ, το σουσάμι από 1,60 το κιλό να πλησιάζει τα 3 ευρώ.
Πηγή: newsbomb.gr