«Πρόβλημα, πρόβλημα. Πες μου πως το λύνεις. Πρόβλημα, σχέδιο και αίσθημα ευθύνης Αστυνόμος Σαΐνης». Σε ένα από τα ψυχεδελικά intro τραγουδιού σε μεταγλωττισμένα κινούμενα σχέδια συμπυκνώνεται η μαγεία του Αστυνόμου Σαΐνη που έγραψε την δική του ιστορία στη δεκαετία του ΄80.
Ο Αστυνόμος Σαΐνης η για κάποιους Επιθεωρητής Σαΐνης είναι μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, συμπαραγωγή Γαλλίας, Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών με κεντρικό ήρωα έναν αδέξιο ντετέκτιβ, ο οποίος είναι ένα ανθρώπινο ον με διάφορα βιονικά εξαρτήματα εμφυτευμένα στο σώμα του τα οποία χρησιμοποιεί ανάλογα με την περίσταση.
Αντίπαλον δέος του Σαΐνη είναι ο Dr.Claw, ηγέτης μιας σατανικής οργάνωσης, γνωστής ως «M.A.D.» (αρχικά των λέξεων Mean and Dirty) του οποίου το πρόσωπο εξελίχθηκε σε αστικό μύθο αφού δεν είδε ποτέ κανείς! Αντίθετα το πλάνο έφτανε μέχρι την καρέκλα του, όπου είχε στην αγκαλιά του, την μοχθηρή γάτα του!
Η συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1983, ενώ στην Ελλάδα όπου έκανε θραύση, εμφανίστηκε δύο χρόνια αργότερα. Συνολικά διήρκεσε για τέσσερις τέσσερις σεζόν, ενώ παρουσιάστηκαν συνολικά 86 επεισόδια.
Οι νεαροί φανς του Αστυνόμου Σαΐνη παρακολουθούσαν τις περιπέτειες του γκαφατζή επιθεωρητή δύο φορές την εβδομάδα μέσω της ΕΡΤ.
Τα 30 λεπτά δεν αρκούσαν για τους πιτσιρικάδες της εποχής που μυήθηκαν στον μαγικό κόσμο της σειράς για πρώτη φορά στις 10 Ιανουαρίου 1985. Μετά την ολοκλήρωση των επεισοδίων η ΕΡΤ προέβαλλε σε επανάληψη το 1988 τον Αστυνόμο Σαΐνη δείγμα της πέρασης που είχε στο νεανικό κοινό.
Εμπνευστής του ελληνικού τίτλου « Σαΐνης» ήταν ο Τάσος Κωστής, ο οποίος δάνεισε και την ελληνική φωνή του στον άτσαλο ντετέκτιβ!
Στον κόνσεπτ της σειράς σημαντικό ρόλο εκτός από τον Αστυνόμο Σαΐνη και τον Dr.Claw (ο Χρήστος Πάρλας είχε αναλάβει την μεταγλώττιση του) διαδραμάτισαν η Πέννυ και ο συμπαθής σκύλος της, Μπρέιν.
Ο Αστυνόμος Σαΐνης διαθέτει στο «οπλοστάσιο» του δεκάδες πρωτοποριακές συσκευές τις οποίες χρησιμοποιεί την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να αντιμετωπίσει τον σατανικό Dr Claw και την οργάνωση M.A.D. της οποίας ηγείται.
Μπορούσε ανά πάσα στιγμή να επιμηκύνει τα χέρια, τα πόδια, ακόμη και το λαιμό του. Ο άνθρωπος που ανέθετε τις αποστολές του ήταν ο Αρχηγός Κουίμπι, ο οποίος εμφανιζόταν μεταμφιεσμένος προκειμένου να παραδώσει σε ένα χαρτί τις μυστικές αποστολές!
«Εμπρός καλό μου χέρι», συνήθιζε να λέει ο Αστυνόμος Σαΐνης, φορώντας την κλασική γκρι καπαρντίνα αλλά και το χαρακτηριστικό καπέλο του επιθεωρητή, ενώ στο φινάλε κάθε επεισοδίου Dr Claw επαναλάμβανε:
«Την επόμενη φορά, Σαΐνη, την επόμενη φορά».
Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας τις περισσότερες φορές «βραχυκυκλώνει», αφού όντας αφηρημένος και γκαφατζής σχεδόν ποτέ δεν πραγματοποιεί τις σωστές κινήσεις. Εντούτοις λόγω της τύχης του, αλλά και της βοήθειας που έχει από την ανιψιά του Πέννυ και τον σκύλο της Μπρέιν φέρνει εν τέλει σε πέρας τις αποστολές του!
Αξίζει να σημειωθεί πως το 1999 ο Αστυνόμος Σαΐνης μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε παραγωγή της Disney με πρωταγωνιστή τον Μάθιου Μπρόντερικ (ως Σαΐνης)και τον Ρούπερτ Έβερετ στο ρόλο του Dr. Claw.
Πηγή: gazzetta.gr