Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση πολλών λειτουργιών, όπως η θερμοκρασία του σώματος, ο μεταβολισμός και οι παλμοί της καρδιάς.
Η δυσλειτουργία του αδένα αφορά είτε μεγαλύτερη είτε μικρότερη παραγωγή της σχετικής ορμόνης (TH).
Παρά τη μεγάλη σημασία του για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, συχνά δεν είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε, όταν εκδηλώνεται κάποιο πρόβλημα, αν και η θυρεοειδική ορμόνη σχετίζεται με πλειάδα λειτουργιών.
Δείτε τα 10 συμπτώματα που μαρτυρούν υπολειτουργικό ή υπερλειτουργικό θυρεοειδή:
Συνεχής κούραση που δεν υποχωρεί: Η υπολειτουργία του αδένα μας κάνει να νιώθουμε κούραση, ακόμα και όταν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες. Πρόκειται για ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.
Αδύναμα μαλλιά: Στον υποθυρεοειδισμό, τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης διακόπτουν την ανάπτυξη της τρίχας, αδρανοποιώντας έτσι πολλούς θύλακες, με αποτέλεσμα την πρόκληση τριχόπτωσης σε όλο το σώμα. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρείται το φαινόμενο της «αδύναμης τρίχας» μόνο στο κεφάλι.
Υψηλή χοληστερίνη: Αν παρά τις κατάλληλες διατροφικές αλλαγές τα επίπεδα κακής χοληστερίνης δεν υποχωρούν, ίσως πρόκειται για υποθυρεοειδισμό, που, μάλιστα, μπορεί να καταλήξει σε καρδιαγγειακά προβλήματα.
Πόνοι στους μύες και τα άκρα: Συνήθη συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι οι ξαφνικοί πόνοι και τα μουδιάσματα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια και τις παλάμες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μακροχρόνια χαμηλή παραγωγή της TH, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στα νεύρα, που στέλνουν τα σχετικά σήματα σε εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη.
Υψηλή πίεση: Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, έχουν διπλάσιες έως και τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.
Αλλαγές στην όρεξη και τη γεύση: Η αυξημένη όρεξη είναι ένδειξη υπερθυρεοειδισμού, καθώς η αυξημένη παραγωγή της TH, προκαλεί το διαρκές αίσθημα της πείνας. Αντιθέτως, ο υποθυρεοειδισμός έχει επιπτώσεις στη γεύση και την οσμή.
Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε: Ο μεν υπερθυρεοειδισμός δημιουργεί προβλήματα συγκέντρωσης, ενώ ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζει προβλήματα στη μνήμη.
Ταχυκαρδίες: Ίσως οι αυξημένοι παλμοί οφείλονται στα υψηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς και τον συνεπαγόμενο υπερθυρεοειδισμό.
Απώλεια διάθεσης: Ίσως πρόκειται για σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού, καθώς η χαμηλή παραγωγή της TH, επιδρά στα επίπεδα της σεροτονίνης, που «ρυθμίζει» τη διάθεσή μας.
Αύξηση βάρους: Αν, παρά το ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα και την άσκηση, παίρνετε κιλά, τότε ίσως έχετε υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα. Από την άλλη μεριά, ξαφνική απώλεια βάρους ίσως είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού.
Πηγή: onmed.gr