Από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Προέδρου του Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα, ανακοινώθηκε πως η Βουλή των Ελλήνων θα «υιοθετήσει» το αγέννητο παιδί του 34χρονου άτυχου κυβερνήτη του πυροσβεστικού αεροπλάνου Canadair, Χρήστου Μουλά, που κατέπεσε στην Κάρυστο κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς. Τι σημαίνει πρακτικά όμως κάτι τέτοιο;
Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται από την εποχή που Πρόεδρος της Βουλής ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης (την περίοδο 1993 – 2004), και ειδικότερα το 1998, για παιδιά υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πυροσβεστικό Σώμα που χάνουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Αυτό που επί της ουσίας θα υπάρξει, θα είναι μια οικονομική ενίσχυση προς τη σύζυγό του και μητέρα του παιδιού (που παρεμπιπτόντως υπηρετεί κι αυτή την Πολεμική Αεροπορία), μέχρι το τέκνο τους να γίνει 18 ετών, και εάν σπουδάσει, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το παιδί δεν έχει ακόμη γεννηθεί, καθώς η σύζυγος του άτυχου σμηναγού είναι τριών μηνών έγκυος.
Το ποσό, που δεν έχει οριστεί ακόμη, θα καταβάλλεται σε ετήσια βάση. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, όταν το 2018 η Βουλή υιοθέτησε τα παιδιά του Γιώργου Μπαλταδώρου, του χειριστή του Mirage 2000-5 που κατέπεσε ανοικτά της Σκύρου, το ποσό καθορίστηκε στα 10.000 ευρώ το χρόνο για ένα τέκνο, 18.000 ευρώ για δύο τέκνα (όπως ήταν στην περίπτωση Μπαλταδώρου), 21.000 ευρώ για τρία τέκνα και 25.000 ευρώ για τέσσερα τέκνα.
Έως σήμερα η Βουλή έχει στηρίξει 72 παιδιά 43 οικογενειών, με το ποσό των 625.000 ευρώ ετησίως. «Με τη συμβολική αυτή κίνηση η Βουλή τιμά έμπρακτα τη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, υπηρετώντας με αυτοθυσία το λειτούργημά τους και την πατρίδα. Οι οικογένειες που άφησαν πίσω τους, χάνοντας τη ζωή τους από δολοφονική ενέργεια ή από πτώση αεροσκάφους ή στην κατάσβεση πυρκαγιάς, χρειάζονται στήριξη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας.
Πηγή: newsbeast.gr