Είναι κάτι που λέμε πολύ συχνά στην καθημερινότητά μας. Είναι ίσως ο μόνος λόγος για να πούμε φιλικά πως θα… βαρέσουμε κάτι. Το «χτύπα ξύλο» λοιπόν είναι η μεγάλη εφεύρεση του ανθρώπου όταν θέλει να μην γκαντεμιάσει μια κατάσταση.
Από πού βγήκε όμως αυτή η έκφραση; Πέραν της αρχαιοελληνικής εξήγησης, σύμφωνα με μια εκδοχή, οι άνθρωποι πολλές φορές συναντιούνταν στα δάση για να συζητήσουν τα θέματα τους, καλά ή κακά, νόμιμα ή παράνομα.
Βέβαια δε χτυπάνε όλοι το ξύλο, άλλοι οι απλώς το ακουμπάνε. Οι Βρετανοί, παραδείγματος χάριν, έχουν την έκφραση touch wood – άγγιξε το ξύλο!! Μια εξήγηση αυτής της «παραλλαγής» βρίσκεται σε μια παλιά Ιρλανδέζικη δεισιδαιμονία, σύμφωνα με την οποία αυτό το κάνανε για να ευχαριστήσουν τα μικρά ανθρωπάκια, τα οποία τους χαρίζανε καλή τύχη!!
Επίσης, θεωρούσαν πως τα δέντρα λατρεύονταν ως τόποι κατοικίας καλών και ευγενικών πνευμάτων. Έτσι, αγγίζοντας το ξύλο, την κατοικία δηλαδή του πνεύματος, προστατευόσουν και ο ίδιος από τα κακά πνεύματα! Το άγγιγμα του ξύλου βλέπετε, πίστευαν πως προστατεύει και από την πραγματοποίηση κάποιων αρνητικών οιωνών!
Πηγή: usay.gr