«Είναι ενθαρρυντικό ότι δεν έχουμε πολλά νέα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα έχουν αποτελέσματα και μας κάνει αισιόδοξους. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα διαγνωσμένα κρούσματα δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά», σημείωσε μιλώντας στο LIVE NEWS ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.
«Η πραγματική εξέλιξη της επιδημίας είναι “κάτω από το χαλί”. Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «μέσα στον Απρίλιο θα φανεί αν μπορούμε να τιθασεύσουμε την επιδημία».
«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Ένα κρούσμα μπορεί να έχει μεταδώσει σε μεγάλο αριθμό πολιτών των ιό. Δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού τις προηγούμενες ημέρες, για να προβλέψουμε τις θα συμβεί τις επόμενες μέρες», συνέχισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τον χρόνο καραντίνας, ο κ. Τούντας σημείωσε ότι «ο χρόνος επώασης του ιού είναι από 3 έως 14 ημέρες. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, ο χρόνος επώασης είναι 5-7 μέρες, αυτό είναι το πιο σύνηθες».
«Πολλοί ζητούν να κάνουν το τεστ χωρίς να έχουν συμπτώματα. Θετικό θα βγει όταν υπάρχουν τα συμπτώματα. Αλλιώς, και θετικοί να είμαστε, δεν θα φανεί, και θα νομίζουμε ότι είμαστε υγιείς», επεσήμανε ο καθηγητής.
«Εάν δεν έχει συμπτώματα κάποιος που γυρνάει από εξωτερικό, θα πρέπει να μείνει τουλάχιστον 5 με 7 μέρες σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αν έχει συμπτώματα, τότε πρέπει να παραμείνει σε αυτοπεριορισμό μέχρι να αναρρώσει», κατέληξε ο κ. Τούντας.
Πηγή: megatv.com