Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας επιδίωξε να καθησυχάσει τις αγορές την Κυριακή, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονταν για αναταραχή μετά την αποπομπή του προκατόχου του από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Σαχάπ Καβτσίογλου, πρώην βουλευτής του ΑΚΡ του Ερντογάν, είπε πως ο βασικός στόχος της τράπεζας είναι να επιτύχει «μόνιμη πτώση του πληθωρισμού».
Όπως γράφει η Wall Street Journal, σε δήλωσή του ο Καβτσίογλου υπογράμμισε τη σημασία της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, λέγοντας πως θα οδηγήσει σε μακροοικονομική σταθερότητα, μειώνοντας τα κόστη δανεισμού και θέτοντας τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.
Η αλλαγή διοίκησης στη κεντρική τράπεζα, λίγο μετά την αύξηση των επιτοκίων, έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ οικονομολόγων και επενδυτών για την πορεία της οικονομίας της Τουρκίας. Ο προηγούμενος διοικητής, Νατζί Αγκμπάλ, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα τον Νοέμβριο, είχε επανειλημμένα αυξήσει τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια να «χαλιναγωγήσει» τον πληθωρισμό.
Η απομάκρυνσή του έχει δημιουργήσει προβληματισμούς πως ο διάδοχός του θα κινηθεί λιγότερο επιθετικά ως προς το να διατηρηθεί «σφιχτή» η νομισματική πολιτική. Σημειώνεται πως ο Καβτσιόγλου, ο οποίος έχει διατελέσει αρθρογράφος σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της προτίμησης Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.
Οικονομολόγοι είχαν προβλέψει τη μεγάλη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας όταν άνοιγαν οι αγορές το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές κινούνται για να μειώσουν την έκθεσή τους σε τουρκικά assets, μέχρι να γίνει πιο ξεκάθαρη η πορεία της πολιτικής που θα ακολουθήσει η τουρκική κεντρική τράπεζα.
Σημειώνεται πως ο Ντουρμούς Γιλμάζ, πρώην διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και νυν βουλευτής του κεντρώου, αντιπολιτευόμενου «Καλού Κόμματος», προέβλεψε πως θα «προκαλέσει χάος στην τουρκική οικονομία».
Παρόλα αυτά, ο Καβτσίογλου επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, λέγοντας σε διευθύνοντες συμβούλους τραπεζών την Κυριακή πως δεν σκοπεύει να προβεί άμεσα σε αλλαγές πολιτικής, ανέφερε πηγή στο Reuters.
Η απότομη πτώση στην αξία της τουρκικής λίρας αναμένεται να φέρει αύξηση του πληθωρισμού, να αυξήσει το κόστος των εισαγόμενων αγαθών- μεταξύ των οποίων και το πετρέλαιο- και να πλήξει το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων πολιτών, προειδοποιούσαν οικονομολόγοι.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως μια μεγάλη πτώση στην αξία της τουρκικής λίρας θα ενίσχυε τον τουρισμό της, κατεβάζοντας το κόστος των πακέτων διακοπών- και αυτό θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό, ειδικά εν όψει της περιόδου των θερινών διακοπών, και δεδομένων των προσδοκιών για «ανάσα» από την πίεση που έχουν ασκήσει (και συνεχίζουν να ασκούν) τα lockdown στην οικονομία.
Ακόμη, μια επιδείνωση της πορείας της τουρκικής οικονομίας, με συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των Τούρκων πολιτών, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις ως προς τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησης στην τουρκική κοινωνία- και κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει τον Ερντογάν σε απρόβλεπτες κινήσεις για «εσωτερική κατανάλωση», με αντίστοιχα απρόβλεπτες συνέπειες- ειδικά δεδομένων των τελευταίων εντάσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως η τουρκική κυβέρνηση αυξάνει την πίεση σε αντιπάλους του Ερντογάν, με κινήσεις για την απαγόρευση του φιλοκουρδικού HDP και απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πτώση της τουρκικής λίρας, μαζί με τις ανησυχίες για την παράταση των lockdowns στη Γερμανία, προκάλεσαν πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- με τις τράπεζες και τη βιομηχανία ταξιδιών να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Τράπεζες της Ευρωζώνης με μεγάλη έκθεση στη χώρα, όπως η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit, η γαλλική BNP Paribas και η ολλανδική ING σημείωναν πτώση μεταξύ 1,6% και 5,2%.
(με πληροφορίες από Wall Street Journal, Reuters)
Πηγή: newsbomb.gr